UN0119399-575x383.jpg

Vi skyddar barnen i

naturkatastrofer världen över

Förstörda hem, ingen el, inget rent vatten och stor risk för vattenburna sjukdomar. Just nu pågår flera stora naturkatastrofer runt om i världen. Miljontals barn har drabbats av översvämningarna i Sydasien, av orkanen Irmas härjningar i Karibien, och av jordbävningen i Mexiko. UNICEF finns på plats och kämpar för att rädda barns liv.

Skribent |

Publicerad |

2017 09 11

Uppdaterad |

2017 09 11

Vi skyddar barnen i naturkatastrofer världen över

Orkanen Irma har orsakat stora skador i östra Karibien.

Foto: © UNICEF

Orkanen Irma har slagit hårt mot Karibiska övärlden

Irma – den värsta orkan som någonsin uppmätts över Atlanten – har orsakat omfattande skador på öarna i östra Karibien. UNICEF är på plats och jobbar intensivt med att förse barn och familjer som drabbats med rent vatten och tak över huvudet. Hem har ödelagts och nästan 20 000 barn har drabbats på de öar som fick ta den värsta smällen, Barbuda och Anguilla.

Men än så länge är hela bilden inte klar över vad Irma orsakat. I resten av regionen är situationen också oroande. Redan innan Irma slog till hade UNICEF livräddande förnödenheter på plats och vi genomför just nu katastrofleveranser i området.

Vi levererar bland annat tält, vattenreningstabletter och hygienpaket till familjer som förlorat sina hem, och mer förnödenheter är på väg. Vi ser också till att drabbade samhällen får rent vatten och att drabbade barn får psykosocialt stöd.

Största jordbävningen på hundra år i Mexiko

I torsdags drabbades Mexiko av en stor jordbävning som uppmätte 8,2 på richterskalan. Det uppskattas vara den starkaste jordbävning som drabbat landet på hundra år. Mer än två miljoner barn lever i de områden som just nu satts i katastrofläge. De behöver nu hjälp att så snabbt som möjligt få en normal vardag igen.

UNICEF finns på plats och samarbetar med Mexikos regering för att ge barn och ungdomar psykosocialt stöd och en möjlighet att få komma tillbaka till skolan.

UN0118483-575x388.jpg
Ett litet barn väntar med sin mamma på att få livräddande produkter från UNICEF, vid en katastrofleverans i distriktet Rautahat i Nepal. 16 miljoner barn är drabbade av svåra översvämningar i Sydasien, varav 680 000 i Nepal.Foto: © UNICEF/Shrestha

Ett litet barn väntar med sin mamma på att få livräddande produkter från UNICEF, vid en katastrofleverans i distriktet Rautahat i Nepal. 16 miljoner barn är drabbade av svåra översvämningar i Sydasien, varav 680 000 i Nepal. Foto: © UNICEF/Shrestha

Svåra översvämningar drabbar 16 miljoner barn i Sydasien

I Bangladesh, Indien och Nepal är miljontals barn i stort behov av hjälp efter många veckor av kraftiga monsunregn, enorma översvämningar och jordskred. Barn har förlorat sina hem, skolor och till och med liv.

Barn och deras familjer lever nu trångt i flyktingläger, med brist på mat och rent vatten. UNICEF finns på plats och samarbetar med ländernas regeringar och andra organisationer. Vi levererar rent vatten, mat och hygienprodukter för att minska spridningen av sjukdomar, samt sätter upp trygga platser där barnen kan fortsätta få vara barn.

Barnen drabbas alltid värst i katastrofer

I katastrofer gör vi alltid vårt yttersta för att se till att barnen snabbt får rent vatten, mat, vaccin, mediciner samt tak över huvudet och hjälp att hantera svåra upplevelser. Vi hjälper också till att återförena splittrade familjer. Det är vår uppgift att skydda barnens rättigheter och vi stannar alltid kvar så länge barnen behöver oss. Men vi behöver din hjälp.

Läget är akut. Ge en gåva till vårt katastrofarbete idag. Tillsammans kan vi rädda barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.