UN0119119-575x383.jpg

Läget akut för barnen

på flykt från Burma

UNICEF skickar just nu lastbilar fyllda med livräddande produkter till Cox’s Bazar i Bangladesh, för att stötta de hundratusentals barn ur folkgruppen rohingya som flytt från Burma under de senaste veckorna. Läget är akut och vi trappar upp våra insatser för att hjälpa de utsatta barnen.

Skribent |

Publicerad |

2017 09 14

Uppdaterad |

2017 09 14

Läget akut för barnen på flykt från Burma

Mohammed, 8 år, är ett av de barn som just anlänt till flyktinglägret Kutupalang i Bangladesh. Foto: © UNICEF/Brown.

Sedan 25 augusti har omkring 400 000 rohingya flytt från Burma över gränsen till Bangladesh. Tusentals fler anländer nu varje dag, och omkring 60 procent är barn.

De flesta barn kommer med sina mammor och många är helt utmattade när de anländer. Många har gått fem-sex mil på omkring sex dagar. Cirka 1 100 barn som anlänt helt ensamma har hittills identifierats, och arbetet pågår just nu för att hitta deras familjer. Läget är minst sagt akut.

Det stora antalet flyktingar har lett till att de flyktingläger som redan fanns i området nu är helt överfulla, och nyanlända söker skydd var de än kan finna det.

– Det är total brist på allt, säger Edouard Beigbeder, chef för UNICEF i Bangladesh. De dåliga förhållandena gör barnen extremt utsatta för vattenburna sjukdomar. Vi har ett enormt arbete framför oss för att skydda dem.

Vad gör UNICEF?

UNICEFs personal på plats arbetar hårt för att ge barnen rent vatten, skydd, vård och utbildning. UNICEF arbetar för att trappa upp våra katastrofinsatser på plats. Men resurserna brister och mer hjälp behövs nu.

Läget för barnen är akut. Ge en gåva nu, så är du med och räddar liv.

UN0120422-1-575x383.jpg
Nyanlända flyktingar ur folkgruppen rohingya går iland vid stranden Shamlapur i Cox's Bazar, Bangladesh. De har rest i fem dagar med båt över Bengaliska viken. Omkring 60 procent av de som flyr är barn.Foto: © UNICEF/Brown

Nyanlända flyktingar ur folkgruppen rohingya går iland vid stranden Shamlapur i Cox's Bazar, Bangladesh. De har rest i fem dagar med båt över Bengaliska viken. Omkring 60 procent av de som flyr är barn. Foto: © UNICEF/Brown

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.