UN0120414-575x383.jpg

UNICEF och WHO inleder nu en stor vaccinationskampanj för att skydda 150 000 barn ur folkgruppen rohingya mot mässling, röda hund och polio. Barnen har flytt från våldet i Burma över gränsen till Bangladesh, och lever just nu i överfulla flyktingläger där risken är stor att sjukdomar sprids.

Skribent |

Publicerad |

2017 09 18

Uppdaterad |

2017 09 18

150 000 barn från rohingyafolket vaccineras i Bangladesh

Mer än 410 000 människor ur folkgruppen rohingya har flytt från Burma till Bangladesh sedan 25 augusti. Tusentals fler anländer varje dag och 60 procent är barn.

150 000 barn under 15 år ska nu vaccineras mot de farliga sjukdomarna mässling, polio och röda hund, i 68 flyktingläger vid gränsen mellan Burma och Bangladesh. Hälsoministeriet i Bangladesh leder kampanjen som ska pågå under en vecka, med stöd av UNICEF och WHO.

UNICEF levererar vaccin, utrustning och A-vitaminkapslar.

– Mässling är en mycket smittsam och farlig sjukdom i katastrofer, särskilt för barn som redan är undernärda och utsatta, säger Edouard Beigbeder, chef för UNICEF i Bangladesh. Tusentals barn kommer över gränsen varje dag, och det är livsviktigt att de får vaccin för att förhindra att farliga sjukdomar sprids.

UN0120414-575x383.jpg
Mer än 410 000 människor ur folkgruppen rohingya har flytt till Bangladesh sedan 25 augusti. Tusentals fler anländer varje dag och 60 procent är barn.Foto: © UNICEF/Brown

Mer än 410 000 människor ur folkgruppen rohingya har flytt till Bangladesh sedan 25 augusti. Tusentals fler anländer varje dag och 60 procent är barn. Foto: © UNICEF/Brown

UNICEF och WHO trappar gemensamt upp insatserna för barnen på flykt genom att: UNICEF samarbetar också med myndigheterna och andra partners för att sätta upp vattenreningsverk och installera samt reparera brunnar. Vi levererar livräddande förnödenheter och undersöker barn för undernäring. Vi har också satt upp 41 barnvänliga trygga platser där barn får möjlighet att återhämta sig och bara vara barn.

Läget för barnen är akut och mer hjälp behövs nu. Ge en gåva:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.