UN0126108-575x383.jpg

Boko Haram hindrar barns

utbildning i Nigeria

Boko Harams härjningar i nordöstra Nigeria har skapat en kris som hindrar barn från att gå i skolan. Över hälften av alla skolor har stängts i Borno, den värst drabbade staten. Sammanlagt har nästan 2 300 lärare dödats sedan 2009, rapporterar UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2017 10 02

Uppdaterad |

2017 10 02

Boko Haram hindrar barns utbildning i Nigeria

UNICEF finns på plats i Nigeria och kämpar för att skydda barns rätt till utbildning. Foto: © UNICEF/Bindra

Boko Harams härjningar i nordöstra Nigeria slår mycket hårt mot barnen och deras rätt till utbildning. Sedan 2009 har minst 2 295 lärare dödats och 19 000 har tvingats fly. Omkring 1 400 skolor har förstörts.

Omkring tre miljoner barn är i behov av stöd för att kunna fortsätta sin utbildning.

I de tre hårdast drabbade staterna har UNICEF tillsammans med partners sett till att omkring 750 000 barn har skrivits in i skolan i år. Vi har också satt upp över 350 tillfälliga skolor och delat ut 94 000 paket med utbildningsmaterial.

I några flyktingläger i Borno får barn möjlighet att gå i skolan för första gången i sina liv. I till exempel lägret Muna Garage utanför Maiduguri, skrevs 90 procent av eleverna in i skolan för första gången.

UNICEF ser också till att skolor och klassrum repareras, och utbildar lärare för att stärka utbildningssystemet för framtiden.

Krisen i Nigeria i siffror UNICEF finns på plats och gör allt vi kan för att rädda barns liv, och se till att de får sin rätt till utbildning uppfylld. Men behoven är stora och resurserna brister.

Ge en gåva idag så är du med och förändrar barns liv:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.