UN036460_barnäktenskap-575x383.jpg

Om inget förändras kommer det ta över hundra år innan barnäktenskap utrotas i Väst- och Centralafrika, varnar UNICEF. Den skadliga sedvänjan drabbar inte bara miljontals flickor, utan skadar hela regionens utveckling.

Skribent |

Publicerad |

2017 11 02

Uppdaterad |

2017 11 02

Hundra år kvar innan barnäktenskap utrotas i Väst- och Centralafrika

Nya siffror från UNICEF visar att den nuvarande minskningen av barnäktenskap går för långsamt i Väst- och Centralafrika – på grund av befolkningstillväxten och hur vanligt förekommande barnäktenskap är.

I den nuvarande takten kommer det ta över hundra år att helt utrota barnäktenskap i Väst- och Centralafrika. Här finns sex av de tio länder i världen där sedvänjan är vanligast: Niger, Centralafrikanska republiken, Tchad, Mali, Burkina Faso och Guinea.

UN036460_barnäktenskap-575x383.jpg
Sira, 18 år, är gravid med sitt tredje barn. Det första födde hon när hon själv bara var 12. Barnäktenskap och att flickor får barn tidigt är extremt vanligt i Guinea. Många flickor, särskilt på landsbygden, går inte heller i skolan.Foto: © UNICEF/Holt

Sira, 18 år, är gravid med sitt tredje barn. Det första födde hon när hon själv bara var 12. Barnäktenskap och att flickor får barn tidigt är extremt vanligt i Guinea. Många flickor, särskilt på landsbygden, går inte heller i skolan. Foto: © UNICEF/Holt

– Vi kan inte fortsätta låta så många flickor gå miste om sin hälsa, utbildning och barndom, det är oacceptabelt, säger Fatoumata Ndiaye, vice chef för UNICEF.

Fyra av tio gifts bort som barn

Förekomsten av barnäktenskap har minskat något i regionen under de senaste 20 åren, men framstegen har varit ojämna. Fortfarande gifts fyra av tio flickor bort innan de fyller 18. Av dem är var tredje flicka yngre än 15 år.

Rapporten visar också att framsteg är möjligt om rätt strategier finns på plats. Så som att stärka flickor, mobilisera familjer och samhällen för att ändra attityder och beteenden, särskilt stöd till de flickor som drabbats eller löper hög risk att drabbas, och se till att lagar finns på plats som skyddar flickors rättigheter.

Framsteg är möjligt, särskilt genom utbildning

I flera länder i regionen har stora framsteg gjorts, däribland Gambia, Togo och Rwanda. Här har antalet barnäktenskap minskat med 40-60 procent under de senaste 25 åren.

Att flickor får gå i skolan är ett av de bästa sätten att förhindra barnäktenskap. Ju längre en flicka stannar i skolan, desto mindre blir risken att hon gifts bort innan hon fyller 18 och får barn som tonåring.

– Flickors utbildning borde vara högsta prioritet. Inte bara för att det utrustar flickorna själva för livet, men det hjälper också till att lyfta deras familjer, samhällen och länder ur fattigdom, säger Fatoumata Ndiaye.

Vill du vara med och kämpa för barns rättigheter varje dag, året om? Bli Världsförälder:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

un0657271.jpg
Afrikas horn

Flickor så unga som tolv år tvingas in i barnäktenskap och riskerar att bli könsstympade när den värsta torkan på 40 år tvingar människor till desperata åtgärder för att överleva.

un0421556.jpg
Internationella kvinnodagen

Under de senaste tio åren har stora framsteg gjorts när det gäller barnäktenskap, och 25 miljoner flickor har sluppit giftas bort som barn. Men framstegen hotas nu kraftigt av coronapandemin, visar en ny rapport från UNICEF på internationella kvinnodagen.

IMG_6587-575x388.jpg
Sverige

Under måndagseftermiddagen höll UNICEF Sverige sitt andra arrangemang under Almedalsveckan, på temat barnäktenskap. Syftet var att lyfta frågan om barnäktenskap i världen och i Sverige, kopplat till den nya lagstiftning som träder i kraft idag den 1 juli.