UN047612_sydsudan-undernäring-575x383.jpg

Den här tiden på året är det skördesäsong i Sydsudan. Men trots det kommer många barn fortsatt gå utan mat. Konflikten och extremt hög inflation är två anledningar, visar nya siffror från UNICEF och andra FN-organ.

Skribent |

Publicerad |

2017 11 08

Uppdaterad |

2017 11 08

Skördesäsongen stoppar inte hungerkrisen för barn i Sydsudan

Antalet människor som lider av svår brist på mat i Sydsudan beräknas vara 4,8 miljoner i december. Det är 1,4 miljoner fler än vid samma tid förra året. Nivån av undernäring i landet har också förvärrats, i de flesta samhällen ligger nivåerna nu långt över 15 procent – vilket WHO klassar som katastrofläge. I många områden är nivån över 30 procent.

Nyajime är ett av de barn som räddats

Nyajime, fem år, är ett av många barn som drabbats av svår undernäring på grund av krisen i Sydsudan.

– Det fanns ingen mat hemma så vi kunde inte ge henne vad hon behövde, säger pappa Michael. Hon blev mer och mer sjuk för varje dag. Den dagen då vi kom till kliniken så kunde hon knappt röra sig, varken gå eller sitta.

UN047612_sydsudan-undernäring-575x383.jpg
Nyajime tillsammans med pappa Michael.Foto: © UNICEF/Rich

Nyajime tillsammans med pappa Michael. Foto: © UNICEF/Rich

På kliniken som stöds av UNICEF fick Nyajime medicin och högenergimjölk, och snart återhämtade hon sig. Pappa Michael följer med henne på regelbundna kontroller för att se till att hon fortsätter hålla sig frisk. Hittills i år har UNICEF behandlat mer än 160 000 barn mot svår akut undernäring i Sydsudan.

Låt pappa rädda barns liv på söndag

UNICEF kämpar i Sydsudan och över hela världen för att rädda barns liv, och hjälpa fler föräldrar som Michael att ge sina barn trygghet. På söndag är det fars dag – vill du ge bort en farsdagpresent som räddar barns liv?

I vår gåvoshop hittar du till exempel svältkatastrofpaketet som räddar barn som Nyajime från undernäring. Du får ett fint gåvobevis att ge bort i present, direkt via e-post:

Tidigare i år lyckades UNICEF och andra organisationer tack vare enorma insatser stoppa svält på flera platser i Sydsudan. Men osäkerheten i landet innebär att situationen riskerar att förvärras ännu mer för barnen under nästa år. Mer än 1,1 miljoner barn under fem år kommer troligen att vara undernärda 2018. Hjälp oss att ändra på det.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.