UN0143440-575x383.jpg

Svält hotar barnen

i Jemen

I Jemen pågår just nu den värsta humanitära krisen i världen. Nära sju miljoner människor vet inte var deras nästa mål mat ska komma ifrån, och hundratusentals barn riskerar att dö av undernäring. Blockaden av alla hamnar och flygplatser förvärrar nu läget och FN varnar för en svältkatastrof.

Skribent |

Publicerad |

2017 11 17

Uppdaterad |

2017 11 17

Svält hotar barnen i Jemen

En flickas överarm mäts för att undersöka om hon lider av undernäring, i Lahj, Jemen. UNICEF finns på plats och kämpar varje dag för att ge livräddande vård och stöd. Foto: © UNICEF/Alhariri

UNICEF uppmanar alla parter i konflikten i Jemen att låta hjälpen komma fram. Nära 400 000 barn riskerar att dö av svår akut undernäring. Nyligen stängdes alla hamnar, flygplatser och transportvägar in i Jemen – något som förvärrar situationen ännu mer.

– Det är omänskligt, säger Anthony Lake, UNICEFs högste chef. Barnen är inte ansvariga för den här konflikten som de vuxna skapat. Men det är barnen som blir de första offren.

Blockaden innebär att miljontals barns liv hotas: UNICEF finns på plats och kämpar varje dag för att skydda barnen i Jemen. Stöd vårt katastrofarbete och rädda barns liv:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.