IMG_0404-575x389.jpg

Årets Operation Dagsverke är i gång och elever från hela Sverige har visat ett fantastiskt engagemang. Pengarna som eleverna samlar in går till UNICEFs utbildningsprogram i Namibia för att öka kunskapen om hur man skyddar sig mot, samt kan leva med hiv.

Skribent |

Publicerad |

2017 11 23

Uppdaterad |

2017 11 23

Operation Dagsverke engagerar elever från hela Sverige

Vid Rålambshovskolan i Stockholm visade eleverna ett brett utbud av insamlingsmetoder. Några elever samlade in pengar genom att städa i hem, på arbetsplatser eller i skolor. Andra hade tvättat bilar, rastat hundar, jobbat i butik och på café, eller gått med återvinning. Ala och Sara som går i sjunde klass bakade bullar och gick runt på stan för att sälja.

IMG_0404-575x389.jpg
Ala och Sara gjorde sitt dagsverke genom att sälja bullar på stan.Foto: Melker Dahlstrand

Ala och Sara gjorde sitt dagsverke genom att sälja bullar på stan. Foto: Melker Dahlstrand

– Det var svårt den första timmen, men så roligt att kunna hjälpa till, säger Sara och Ala höll med:

– Vår skola är med i Operation Dagsverke varje år. Man är glad över att kunna hjälpa till, och så är det som att man får prova på att jobba på riktigt den här dagen, säger Ala.

Ökad kunskap om barns rättigheter

Jernvallsskolan i Sandviken genomförde en temadag innan deras insamlingsdag drog i gång – ett bra tillfälle att lära sig mer om barnkonventionen. Under dagen fick eleverna förbereda och genomföra lektioner med olika teman som sång, utbildning i barnkonventionen, och utbildningen om hiv och Namibia. Vid dagens slut hade kunskapen om barns rättigheter vuxit hos många av eleverna:

– Innan visste vi inte att de här reglerna fanns, men nu vet vi det. Det finns något som heter barnkonventionen och många känner inte till det. Det känns viktigare nu när vi har lärt oss mer, säger Anna och Thea som går i nionde klass.

Vi frågade några elever vilka rättigheter de anser vara viktigast:

– Att alla ska ha samma värde och att alla ska behandlas på samma sätt, säger Jennifer från sjunde klass.

Felicia och Miranda svarade att det är viktigt med identitet och få vara den man är, sig själv. Att få vara trygg.

DO7I2895-575x383.jpg
Miranda och Felicia går i sjunde klass och gjorde sitt dagsverke genom att hjälpa till en dag i en förskoleklass.Foto: Alexander Lindström, Gefle Fotostudio.

Miranda och Felicia går i sjunde klass och gjorde sitt dagsverke genom att hjälpa till en dag i en förskoleklass. Foto: Alexander Lindström, Gefle Fotostudio.

Bara fantasin sätter gränser för ditt dagsverke

Det finns många roliga sätt att göra sitt dagsverke på och eleverna vid Jernvallsskolan hade många bra idéer. Cajsa spelade piano och livesände det på sin mammas Facebook, så att alla hennes vänner kunde se och vara med och bidra till Operation Dagsverke. Jennifer hade en egen loppis, och Miranda och Felicia gjorde sitt dagsverke tillsammans med en förskoleklass.

Skolkampanjen Operation Dagsverke är ett enkelt och kreativt sätt för elever och lärare att arbeta praktiskt med barnkonventionen och mänskliga rättigheter. Och samtidigt hjälpa andra elever runt om i världen.

De pengar som samlas in i år kommer att gå till UNICEFs utbildningsprogram i Namibia, för att ge skolelever ökad kunskap om hiv. Stort varmt tack till alla elever och skolor för ert engagemang!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.