chloé-575x386.jpg

Vi vill bli fler, för

att kunna leka mer

I över trettio år har ideellt engagemang uppmärksammats runt om i världen, just idag, på internationella frivilligdagen. Vi på UNICEF Sverige vill skicka ett varmt tack till alla frivilliga som ger så mycket av sig själva för barnens skull. Och nu behöver vi bli fler, kanske är det dig vi söker?

Skribent |

Publicerad |

2017 12 05

Uppdaterad |

2017 12 05

Vi vill bli fler, för att kunna leka mer

UNICEFs frivilligverksamhet i Sverige bidrar till att uppmärksamma och sprida information om barnkonventionen och UNICEFs arbete. Vi fokuserar särskilt på artikel 31 i barnkonventionen som handlar om barns rätt till lek, vila och fritid. Det gör vi genom lekfulla fritidsaktiviteter för barn i alla åldrar, främst på olika typer av asylboenden.

Så här förklarar några av våra fantastiska frivilliga varför de är med:

chloé-575x386.jpg
Chloé Andréhn Gernandt, aktiv i Stockholmsgruppen.

Chloé Andréhn Gernandt, aktiv i Stockholmsgruppen.

Chloé, vad är det som gör att du vill vara med och engagera dig?

– Det som gör att jag vill vara med och engagera mig i UNICEF är just det här att göra skillnad på ett direkt sätt. Ibland när man skickar pengar kan det vara svårt att förstå och se hur det hjälper, men som frivillig ser man verkligen vilken skillnad det gör på en personlig nivå. Genom utbildning lär man sig mycket mer om hur organisationen är uppbyggd och hur UNICEF jobbar både lokalt och globalt. Det finns även utrymme att komma med egna idéer och vara kreativ.

– Utöver det är det ju så himla roligt att göra alla dessa aktiviteter, vare sig det handlar om att leka med barn på asylboenden, rita och informera om UNICEF på olika event eller samla in pengar till den årliga Luciainsamlingen. Det är otroligt givande både för en själv som volontär, men också för de barn som vi möter och det ger en väldigt positiv och optimistisk atmosfär. Jag tror det är extra viktigt att se de framsteg som görs i världen när man ständigt matas med krig och misär i nyheterna. Att vara frivillig leder till mycket glädje och optimism!

Hur var det för dig att komma in som ny i gruppen?

– För mig var det väldigt roligt och spännande att börja i Stockholmsgruppen. Jag var kanske aningen nervös, men det släppte när jag blev så bra bemött av gruppens kontaktpersoner och resten av de frivilliga. Jag började med att vara med på några fåtal event och blev senare mer engagerad allt eftersom när jag hade mer tid och intresse för engagemang inom UNICEF.

Har du något råd till personer som funderar på om ett uppdrag för UNICEF kan vara något för dem?

– Tveka inte! Verksamheten är fylld av alla olika typer av event och aktiviteter, och du som frivillig är med på det du tycker om och det du har tid med. Oavsett ålder kan man vara med och bidra på ett eller annat sätt och man kommer lära sig enormt mycket och utvecklas som person. Många bäckar små gör en stor å och all hjälp behövs!

Bo-1-575x431.jpg
Bo Bjerleus, aktiv i Kalmargruppen.

Bo Bjerleus, aktiv i Kalmargruppen.

Bo, du har ett starkt rättvisepatos och kämpar för att göra barns rättigheter kända. Varför tycker du att det är viktigt? 

– Jag har genom åren mött så många barn, svenska som nyanlända, som haft det svårt. Så ska det inte behöva vara i ett land som Sverige! Jag önskar att skolor överlag tog ett större ansvar för att föra ut barnkonventionen.

Som en varm eldsjäl ger du mycket av dig själv, men vad är det som värmer och motiverar dig?

– Att möta alla barn och även vuxna, som är så glada och positiva över vad UNICEF gör.

Finns det något som du tycker är viktigt att veta när du som ny tackar ja till ett frivilliguppdrag?

– Ge av dig själv! Det ger så oerhört mycket tillbaka.

Albin-1-575x431.jpg
Albin Sjöberg, aktiv i Linköpingsgruppen.

Albin Sjöberg, aktiv i Linköpingsgruppen.

Albin, du har varit med länge, testat det mesta och vill fortfarande engagera dig. Hur kommer det sig?

– Jag brinner verkligen för barns rättigheter och älskar att inspirera andra. Jag har många gånger funderat på var mitt engagemang kommer ifrån, men svaret blir nog alltid att det finns så mycket osämja i världen så jag känner att vi verkligen bör finnas där för barnen och leka, men också lära dem om sina rättigheter. Att se hur glada barnen blir bara de får något så enkelt som en ballong på IKEA eller en stund att leka, det är mycket värt!

Du har många idéer på aktiviteter att genomföra i Linköping, men ni behöver bli fler i gruppen. Vilka personer är det ni söker?

– Ja, idéerna är många men vi är för få. Vi söker personer som är redo att engagera sig för barns rättigheter och som vill sprida budskapet om hur viktiga barns rättigheter är. Vi vill också försöka bli fler så att vi ska kunna gå ut och leka med barnen på asylboenden runt om Linköping.

Finns det någon särskild aktivitet du brinner extra mycket för och vill genomföra härnäst?

– Förutom att jag älskar att utbilda och föreläsa så är det nog att få leka med barn. Att se hur glada de blir genom att jag riktar min uppmärksamhet och tid till dem. Så det jag vill och hoppas på händer härnäst är att vi i UNICEF Linköping ska få komma till ett boende för till exempel ensamkommande barn, eller till boenden med barnfamiljer som är i behov av lite trygghet, lek och uppmärksamhet.

Varmt tack till alla er som ger så mycket av er själva och skapar en så fin verksamhet för barnens bästa!

Är du intresserad och vill veta mer om hur du kan delta? Här kan du läsa mer mer och anmäla dig:

Du är också varmt välkommen att kontakta UNICEFs frivilligsamordnare Cecilia Åhl, på cecilia.ahl@unicef.se .

https://youtu.be/a1K6LThV1uY

Kopiera länk

Relaterade artiklar

volontärgrupp UNICEF red 2.jpg
Sverige

Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.

anna-lydas.jpg
Internationella frivilligdagen

Runt omkring oss arbetar eldsjälar ideellt för att bidra till att aktiviteter genomförs, människor möts och samhällen förbättras. Det här engagemanget uppmärksammar UNICEF Sverige och många med oss lite extra idag, på internationella frivilligdagen. En dag för att erkänna och uppmuntra alla viktiga ideella insatser som görs av personer och organisationer.

2-ida-maria-karkkainen-kp-lundgruppen.jpg
Internationella frivilligdagen

Idag på internationella frivilligdagen vill vi på UNICEF Sverige uppmärksamma det engagemang som ovillkorat finns för barnrättsfrågor. Trots att våra frivilligaktiviteter har fått pausa under pandemin så håller vi ihop, hittar nya sätt för kontakt och för att nå ut med vårt budskap om barns rättigheter.