UN066023-575x383.jpg

Möt barn under belägring

i östra Ghouta

I östra Ghouta, Syrien, lever nära 400 000 människor under belägring. Hälften av dem är barn, vars vardag präglas av våld och brist på praktiskt taget allt. Undernäringen i området är den högsta som uppmätts i Syrien sedan konflikten började 2011. Möt Lina, Abdulmoueen och Hamzeh, några av barnen som lever där.

Skribent |

Publicerad |

2017 12 07

Uppdaterad |

2017 12 07

Möt barn under belägring i östra Ghouta

Östra Ghouta har varit under belägring sedan mitten av 2013. De kraftigt ökande matpriserna har gjort det omöjligt för nästan alla föräldrar att ge sina barn mat, och nära 12 procent av barnen under fem år är akut undernärda. En bit bröd kostar 85 gånger mer här än i Damaskus, som bara ligger 15 kilometer bort.

UN066023-575x383.jpg
Lina, fem år.Foto: © UNICEF/Almohibany

Lina, fem år. Foto: © UNICEF/Almohibany

Lina, fem år, bor med sin farfar i ett skadat hus. Hennes farfar berättar:

– Linas pappa försvann för några år sedan. Hon minns honom, men kallar mig för pappa. Vi har inget sätt att försörja oss. Jag har inte ens råd att köpa en liten kaka till henne.

053A3696-575x382.jpg
Abdulmoueen, nio år.Foto: © UNICEF/Almohibany

Abdulmoueen, nio år. Foto: © UNICEF/Almohibany

På grund av belägringen har humanitära organisationer som UNICEF bara kunnat komma in i östra Ghouta vid ett fåtal tillfällen. Men för ungefär en vecka sedan tilläts vi komma fram med en hjälpkonvoj.

Abdulmoueen, nio år, mötte lastbilarna och ville gärna få skolmaterial:

– Kommer jag och mina syskon att få skrivböcker och skolväskor?

053A3784-575x426.jpg
Hamzeh, 13 år.Foto: © UNICEF/Almohibany

Hamzeh, 13 år. Foto: © UNICEF/Almohibany

Hamzeh, 13 år, var också med när lastbilarna kom:

– Kommer vägen att öppnas snart? Kommer vi att få socker? Jag hoppas att priserna går ner så att ett kilo socker kan kosta 3 000 syriska pund, i stället för 15 000 som det kostar nu.

I alla katastrofer är det barnen som drabbas värst

Den här gången levererade UNICEFs team livräddande vård- och näringsprodukter och undersökte barn för undernäring. Men ännu mer hjälp behövs för att ge barn som Lina, Abdulmoueen och Hamzeh vad de behöver och har rätt till.

Köp julklappar som räddar barns liv i vår gåvoshop. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest, som barn i Syrien och i andra katastrofer.

För varje krona du bidrar med i december så skänker Akelius Stiftelse lika mycket och vi kan hjälpa ännu fler barn. Dina julklappsköp blir alltså just nu dubbelt så viktiga! Tack för att du är med och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.