Unicef_SE_105-575x383.jpg

”Paketen i gåvoshopen kan

jag lova kommer fram”

Amelia Adamo har under åtta års tid engagerat sig för UNICEF. På resor till bland annat Nepal och Etiopien har hon sett hur hjälpen kommer fram till barn som verkligen behöver det. Nyligen besökte hon vårt stora katastroflager i Köpenhamn och fick själv vara med och packa produkter som räddar barns liv.

Skribent |

Publicerad |

2017 12 18

Uppdaterad |

2017 12 18

”Paketen i gåvoshopen kan jag lova kommer fram”

Amelia Adamo på besök vid UNICEFs katastroflager i Köpenhamn. Lagret är fyllt med livsviktiga saker som kan rädda och förbättra barns liv – som vaccin, nötkräm, filtar och vätskeersättning. Foto: Jon Norddahl

Amelia Adamo är tidigare chefredaktör för M-magasin, som sedan 2008 samarbetat med UNICEF. För varje sålt exemplar skänker tidningen en krona till arbetet för barnen.

Under dina år av samarbete med UNICEF har du verkligen visat stort engagemang för barns rättigheter. Hur kom det sig att du började engagera dig för barnen?

– Det började i Indien. Mitt möte med Indien för 40 år sedan. När jag då hade ett välnärt och friskt barn här hemma, då blev kontrasten så stark och min mamma-feeling bara överrumplade mig. Det är plågsamt att det är så mycket barn i världen som har det förfärligt, och det var skälet att vi valde att ge pengarna från M-magasin till UNICEF.

Du har vid flera tillfällen rest tillsammans med UNICEF och besökt bland annat Nepal och Etiopien. Kan du berätta om någon specifik upplevelse från någon resa?

– Det är många väldigt starka upplevelser. Jag har sett hur människor har fått ordning på latrinerna, att de inte behöver föda barn utomhus och att det finns en möjlighet för barn att gå i skolan. Att se lyckan i de här barnens och mammornas ögon, när man förändrar villkoren på gräsrotsnivå – som jag verkligen har sett att UNICEF gör.

Unicef_SE_453-575x383.jpg
Under 2016 skickades över 143 000 försändelser med livräddande produkter från lagret, till barn över hela världen.Foto: Jon Norddahl

Under 2016 skickades över 143 000 försändelser med livräddande produkter från lagret, till barn över hela världen. Foto: Jon Norddahl

Nu står vi tillsammans på vårt stora katastroflager. Härifrån skickas livsviktiga förnödenheter till barn över hela världen. Har du sett hur de här produkterna används på plats?

– Ja, det som har varit viktigt för mig att förmedla till mina läsare är att pengarna används på rätt sätt. Jag har sett hur hälsoarbetare jobbar, så långt borta, och där står UNICEFs mediciner, där står det här måttbandet, där finns nötkrämerna, och vi kan verkligen se nästan framför våra ögon, hur det räddar liv. Det är stort. Att satsa på UNICEF ger resultat. Paketen som finns i gåvoshopen kan jag lova kommer fram, det har jag sett med egna ögon.

Till sist, vad önskar du dig i julklapp?

– Ja, jag skulle säga ett antal katastrofpaket från UNICEF. Jag har ju det jag behöver och vid min ålder önskar man sig snarare att andra får det lite bättre. Och mina barn har det bra. Mina barnbarn har det jättebra. Men barnen som UNICEF hjälper har det inte lika bra.

Katastrofpaketet och andra julklappar som räddar barns liv hittar du i gåvoshopen:

Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest och du får fina gåvobevis att ge bort. Handla senast tisdag 19 december för att hinna få tryckta gåvobevis till jul.

Mosul-42-575x395.jpg
UNICEF levererar livräddande produkter till barn och deras familjer i katastrofer över hela världen. Här har Yasmin, 3 år, fått ett paket hygienprodukter i östra Mosul.Foto: © UNICEF

UNICEF levererar livräddande produkter till barn och deras familjer i katastrofer över hela världen. Här har Yasmin, 3 år, fått ett paket hygienprodukter i östra Mosul. Foto: © UNICEF

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.