IMG_0404-575x389.jpg

Årets Operation Dagsverke är nu avslutat och elever runt om i Sverige har bidragit på ett fantastiskt sätt. Tillsammans har de samlat in över 1,3 miljoner kronor till UNICEFs program för att ge fler elever i Namibia livsviktig kunskap om hiv.

Skribent |

Publicerad |

2017 12 19

Uppdaterad |

2017 12 19

Över 1,3 miljoner till årets Operation Dagsverke – tack alla elever!

Skolor över hela landet deltog i årets Operation Dagsverke. Eleverna har gjort allt från att ha loppis, vara hundvakt och sälja bullar till att göra en film med uppmaning att ge.

Johan Skytteskolan i Stockholm är en av de skolor som har gjort fantastiska insatser flera år i rad, och var den skola som i år samlade in mest pengar. Hela 105 442 kronor!

– Vi är fantastiskt glada över att kunna bidra till en jämlikare skola världen över. Vi är mycket stolta över våra engagerade elever som återigen har kämpat för att medverka för barns rättigheter, säger Annie Jansson, biträdande rektor på Johan Skytteskolan.

IMG_0404-575x389.jpg
Ala och Sara gjorde sitt dagsverke genom att sälja bullar på stan.Foto: Melker Dahlstrand

Ala och Sara gjorde sitt dagsverke genom att sälja bullar på stan. Foto: Melker Dahlstrand

– Vår skola är med i Operation Dagsverke varje år. Man är glad över att kunna hjälpa till, och så är det som att man får prova på att jobba på riktigt den här dagen, säger Ala från Rålambshovsskolan i Stockholm.

Men än viktigare är att Operation Dagsverke ger eleverna tillfälle att få en förståelse och prata om barns rättigheter, då skolorna även arbetar praktiskt med vårt material kring barnkonventionen och lär sig mer om sina rättigheter och grundläggande värderingar.

Jernvallsskolan i Sandviken genomförde en temadag, innan deras insamlingsdag drog i gång.

– Innan visste vi inte att de här reglerna fanns, men nu vet vi det. Det finns något som heter barnkonventionen och många känner inte till det. Det känns viktigare nu när vi har lärt oss mer, säger Anna och Thea som går i nionde klass.

I Namibia lever 14 procent av befolkningen med hiv idag

UNICEF arbetar för att ge skolelever i Namibia ökad kunskap om hur de skyddar sig mot och kan leva med hiv. Tack vare årets engagerade elever så kan UNICEF se till att fler barn i Namibia får livsviktig kunskap om hiv.

Nambia1-575x431.jpg
Tack vare pengarna som samlats in genom årets Operation Dagsverke kommer fler skolelever i Namibia att få ökad kunskap om hiv.Foto: © UNICEF/Isaac

Tack vare pengarna som samlats in genom årets Operation Dagsverke kommer fler skolelever i Namibia att få ökad kunskap om hiv. Foto: © UNICEF/Isaac

Till exempel kan 161 kronor ge 100 barn tillgång till en mobilapp som sprider kunskap om hiv och ger svar på frågor som eleverna ställer anonymt.

Att de svenska eleverna ökar sin kunskap om barns rättigheter och allas lika värde är också ett viktigt resultat av kampanjen. 1,3 miljoner insamlade kronor är ett fantastiskt resultat som kommer att ge många barn i Namibia viktigt stöd och hjälp. Stort tack till alla fantastiska elever och engagerade skolor!

Nytt för 2017 är vår tävling med olika kategorier att tävla inom. Vi återkommer med resultatet i tävlingen den 23 januari.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.