Waibai-emma-575x336.jpg

Goda nyheter från Kamerun! I januari 2017 lanserade UNICEF ett pilotprojekt kallat "Connect My School". Projektet går ut på att ge barn i skolor på avlägsna platser tillgång till internet – bland annat i den norra delen av landet, där ungefär 50 procent av barnen tvingats på flykt från Boko Haram.

Skribent |

Publicerad |

2018 01 19

Uppdaterad |

2018 01 19

En surfplatta hjälper Waibai, 12, att nå sin dröm

Waibai, 12 år, har nu möjlighet att lära sig bland annat matte, historia och geografi med hjälp av internet och en surfplatta. Foto: © UNICEF

Waibai Buka, tolv år, är ett av de barn som fått stöd genom UNICEFs initiativ. Hon går i femman och får nu möjlighet att lära sig bland annat matte, historia och geografi med hjälp av internet och en surfplatta.

– Jag blev snabbt så bra på att använda plattan att jag nu kan visa de andra barnen hur tekniken fungerar, berättar Waibai. Jag fick också ta med den hem en dag och visa min familj. Min mamma har aldrig haft en mobiltelefon och hon visste inte vad internet var för något. Men jag förklarade och visade hur jag arbetar i skolan, och hon blev så stolt över mig.

Projektet hjälper barn som tvingats på flykt att få tillgång till utbildning av god kvalitet, och minskar kunskapsklyftorna. I november 2017 hade 2 000 barn fått stöd genom initiativet.

– Innan projektet hade vi ingen tillgång till den här typen av teknik. Vi försökte förklara för barnen vad internet var och hur det fungerade, men nu har de och vi själva tillgång till all data. När de börjar högstadiet kommer våra elever att vara de bästa i distriktet, säger en av Waibais lärare stolt.

– Vi har sån tur som fått den här möjligheten i skolan. Jag drömmer om att bli lärare, och med allt jag kan lära mig nu varje dag så är jag säker på att min dröm ska bli verklighet, säger Waibai.

Vill du vara med och skapa ännu fler goda nyheter? Bli Världsförälder och kämpa för barnen varje dag:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.