Jemen-Mån-liggande-575x383.jpg

Nästan varje barn i

Jemen behöver humanitär hjälp

Sedan konflikten i Jemen bröt ut i mars 2015 har i genomsnitt fem barn dödats eller skadats varje dag. Mer än tre miljoner barn har fötts in i kriget och mer än elva miljoner barn är nu i behov av humanitär hjälp, visar en ny rapport från UNICEF. Det är nästan varje barn i landet.

Skribent |

Publicerad |

2018 01 22

Uppdaterad |

2018 01 22

Nästan varje barn i Jemen behöver humanitär hjälp

En pojke undersöks för undernäring i Sa'ada, Jemen. Foto: © UNICEF/Al-Zikri

Jemen är en av de värsta platserna i världen att vara barn på. Läget är fullständigt akut efter år av krig, undernäring, sjukdomar och brist på sjukvård.

Rapporten Born into War visar bland annat att mer än 5 000 barn har blivit dödade eller skadade sedan mars 2015, och att mer än elva miljoner barn nu är i behov av humanitär hjälp – vilket i stort sett är alla barn i Jemen.

– En hel generation barn växer upp utan att känna till någonting annat än våld. Barnen drabbas fruktansvärt hårt av ett krig som de är helt oskyldiga till, säger Meritxell Relano, chef för UNICEF i Jemen.

Rapporten lyfter flera hårresande fakta: Mellanösterns fattigaste land – redan före konflikten

Redan innan konflikten bröt ut i mars 2015 var Jemen det fattigaste landet i Mellanöstern, och bland de fattigaste i världen. Under flera årtionden har Jemen drabbats av konflikter och ekonomiska svårigheter. De flesta barn och familjer har varit beroende av humanitär hjälp för att överleva.

I rapporten uppmanar UNICEF alla parter i konflikten och det globala samfundet att prioritera barnen i Jemen och skydda dem: UNICEF finns på plats hos barnen och arbetar dygnet runt. Vi behandlar barn mot undernäring och kolera, och levererar livräddande produkter som mediciner och vätskeersättning. Ge en gåva idag så är du med och räddar barns liv:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.