1509-förslag-generisk-bild-från-kampanj-2014_8-575x383.jpg

"Jag grät tyst för jag ville

inte att de skulle höra"

Att barn tvingas bevittna våld i hemmet är inte straffbart i Sverige, trots att forskning visar att det kan leda till allvarliga konsekvenser för barnen. Idag delar vi en åttaårig flickas berättelse. Läs om hennes upplevelser och skriv under vårt krav för att stoppa våld mot barn.

Skribent |

Publicerad |

2018 02 19

Uppdaterad |

2018 02 19

"Jag grät tyst för jag ville inte att de skulle höra"

Foto: © Frank Aschberg

Vissa former av våld mot barn räknas idag inte som ett brott enligt svensk lag. Det vill UNICEF ändra på. Idag delar vi en flickas historia. Trots att pappan hotat sina barn och utövat våld mot deras mamma, tvingas flickan umgås med honom:

"Om man bråkar och svär och slåss då blir barnet ledset. Man ska inte göra det framför barn.

Jag blev lite arg och ledsen på pappa. Han bråkade med mamma. Jag bara sprang till mitt rum.  Mamma såg ut att vara rädd. Men jag minns inte. När jag sprang tänkte jag inte så mycket. Jag bara grät. Jag grät tyst för jag ville inte att de skulle höra. Det är skönast och lugnast för mig."

"Man blir orolig av svordomar och slåss. Jag tycker inte om att prata om det.  Om jag var vuxen skulle jag säga ifrån och säga att så här får man inte göra.

Att de skulle skilja sig var det bästa. Eller att de skulle lösa det men det kanske var lite svårt. Jag fick gå igenom mycket saker så det kanske var därför som jag blev smart och stark och så.

Det var kanske sju styckna som jag fick prata med. Väldigt olika personer. De gjorde det för att de ville veta lite hur vi ville ha det. Och lösa lite hur det skulle bli för oss. Jag vet inte varför det var så många gånger. När jag fick prata med alla då tyckte jag att det var jobbigt. Det hade känts bättre för mig att inte behöva gå på så många möten.

Vi bodde i två boenden för att vara skyddade, så att han inte kunde hitta oss. Så vi kunde ha lugn och ro. Nu kan jag sova och man får gå vart man vill.

Jag var hos pappa i helgen. Han hämtade oss. Det var lite konstigt. Först sa han att han bara skulle hämta min lillasyster. Jag brydde mig inte, eller jag blev bara lite ledsen. Jag tyckte det var dumt att göra så. Men ändå, jag ville ändå vara med mamma.

När han ändrade sig tyckte jag att det var konstigt. Jag försökte säga det lite, att jag ville stanna hos mamma. Men det gick inte.

Jag brukar säga att vuxna är som barn. För vuxna beter sig liksom inte bra. Så var det lite med pappa."

Flicka, åtta år.

Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist UNICEF Sverige:

– Flickans berättelse visar barns svaga ställning gentemot föräldrarna efter en vårdnadstvist. Trots en dubbelhet inför umgänge med sin pappa, och trots att han hotat dem samt utövat våld mot deras mamma, tvingas de att umgås med honom. Idag råder en obalans där vuxna har ett övertag just utifrån att de är vuxna.

– Att utsätta barn för att uppleva eller bevittna våld i hemmet är idag inte ett särskilt brott i svensk lag, trots att forskning visar att bevittnande av våld kan vara minst lika plågsamt och leda till minst lika allvarliga konsekvenser för barnet. UNICEF kräver att alla former av våld mot barn, även psykiskt våld, ska vara straffbart.

Hjälp oss göra allt våld mot barn straffbart – skriv under vårt krav:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

IMG_7009.jpg
Våld i hemmet

Igår kom äntligen propositionen om barnfridsbrottet, en ny straffbestämmelse som innebär att det blir olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Det nya lagförslaget är ett viktigt steg för att stärka barns rättigheter och göra fler former av våld mot barn straffbara.

nin-rung-2-scaled.jpeg
Sverige

Coronapandemin innebär en kris av sällan skådat slag. En kris som slår extra hårt mot barn i utsatta situationer. Idag gästbloggar Nina Rung, kriminolog och grundare av ideella föreningen Huskurage, om hur vi ska garantera barns skydd framför föräldrarnas rätt.

un0220698.jpg
Våld i hemmet

Ett viktigt steg framåt tas nu för att göra fler former av våld mot barn straffbart. En statlig utredning som presenterats föreslår att en ny straffbestämmelse, barnfridsbrottet, ska införas som gör det olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Idag skickar vi in vårt remissvar på förslaget. Vi är över lag mycket positiva men belyser också en del rättsliga dilemman där barnets rättigheter får ge vika för rättsliga grundprinciper.