Ghouta-575x383.jpg

Hjälpen nådde fram

till östra Ghouta

Häromdagen nådde hjälpen äntligen fram till barnen och deras familjer i östra Ghouta. UNICEF, FN och Syriska Röda halvmånen levererade mat, mediciner och hygienprodukter till 27 500 människor. Vår personal på plats rapporterar om den svåra situationen i den belägrade staden.

Skribent |

Publicerad |

2018 03 07

Uppdaterad |

2018 03 07

Hjälpen nådde fram till östra Ghouta

Barn och deras familjer väntar medan lastbilarna fyllda av livräddande förnödenheter lastas av. Konvojen bestod av totalt 46 lastbilar. Foto: © UNICEF/Al-Mohibany

UNICEFs personal på plats arbetade så snabbt de bara kunde för att hjälpa så många som möjligt. Våra kollegor som var på plats berättar:

- Situationen var överväldigande. Människornas ilska och deras oro för sina barn var påtaglig. Familjer har levt under jorden i princip konstant de senaste fyra veckorna. Att bo i en källare har blivit det normala, i vissa fall lever uppemot 200 människor tillsammans.

- Familjerna har liten tillgång till rent vatten och saniteten är ett stort problem. Många har fått bygga sina egna toaletter, eller helt enkelt använda hinkar. Samhällena kämpar för att barnen ska kunna fortsätta gå i skolan, med material från UNICEF organiseras klasser i källarna så ofta det går.

- En åttaårig pojke berättade att hans enda mål mat för dagen hade varit vete kokat med socker och vatten. Dagen innan åt han en skål ris, men han visste inte vad han skulle äta imorgon.

Hjälpinsatsen fick tyvärr avbrytas i förtid på grund av det mycket tuffa säkerhetsläget. Tillsammans med partners arbetade UNICEF under extremt svåra omständigheter för att ge barnen och deras familjer livräddande hjälp i Ghouta. Men det är bara en bråkdel av den hjälp som behövs.

Fler konvojer är planerade och vi arbetar hårt för att kunna nå fram till alla de barn som behöver hjälp. Din gåva gör det möjligt för oss att rädda fler barns liv:

UN0162761-575x383.jpg
UNICEFs livräddande produkter lastas av från en av lastbilarna i den gemensamma hjälpkonvojen. Nära två miljoner barn i Syrien lever under belägring, varav cirka 200 000 i Ghouta.Foto: © UNICEF/Khabieh

UNICEFs livräddande produkter lastas av från en av lastbilarna i den gemensamma hjälpkonvojen. Nära två miljoner barn i Syrien lever under belägring, varav cirka 200 000 i Ghouta. Foto: © UNICEF/Khabieh

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.