UNI185257-575x383.jpg

Vad handlar undernäring

om – egentligen?

När man hör talas om att barn lider av undernäring är det lätt att tänka att det bara handlar om brist på mat. Men undernäring är mer komplext än så. Oftast syns det faktiskt inte ens utanpå när någon är undernärd. Samtidigt ligger undernäring bakom hälften av alla dödsfall bland barn under fem år, världen över. Vad beror det på? UNICEF förklarar och reder ut begreppen.

Skribent |

Publicerad |

2018 04 03

Uppdaterad |

2018 04 03

Vad handlar undernäring om – egentligen?

En flicka får sin överarm mätt i Dolakha, Nepal, för att se om hon avviker från sin viktkurva. Foto: © UNICEF/Panday

Undernäring är komplext och har fler orsaker än enbart brist på mat. Det är en kombination av olika faktorer, som:· Undernäring har många olika skepnader och ett barn kan drabbas på många sätt samtidigt. Oftast syns det inte utanpå eftersom många av de barn som riskerar att dö av undernäring inte visar några yttre tecken på svält. De livshotande skadorna drabbar istället insidan av kroppen – framförallt hjärnan.

De första åren är känsligast

Undernäring är allra mest förödande under graviditeten i mammans mage och under barnets första år. Om mamman lider av näringsbrist kan fostret sluta utvecklas som det ska och spädbarnets fysiska och mentala utveckling kan hindras – så kallad ”stunting”.

Om ett barn drabbas av undernäring under sina tre första år finns skadorna i hjärnan kvar under resten av livet. Det kan till exempel innebära att barnet får inlärningssvårigheter, hämmad kreativitet och sämre initiativförmåga.

Immunförsvaret påverkas också, vilket minskar motståndskraften mot de flesta infektionssjukdomar, som till exempel diarré, luftvägsinfektioner, mässling och malaria. Det innebär att vanliga sjukdomar snabbt kan bli dödliga.

UN0119045-575x383.jpg
Kadiatou Dao, 26, ler när hon ammar sin bebis i byn Koury, Mali. "Att amma är jätteviktigt, det hjälper mitt barn att utvecklas och han får motståndskraft mot sjukdomar," säger Kadiatou. I områden där det är brist på rent vatten är det särskilt viktigt atFoto: © UNICEF/Sokhin

Kadiatou Dao, 26, ler när hon ammar sin bebis i byn Koury, Mali. "Att amma är jätteviktigt, det hjälper mitt barn att utvecklas och han får motståndskraft mot sjukdomar," säger Kadiatou. I områden där det är brist på rent vatten är det särskilt viktigt att barn ammas upp till sex månader. I låginkomstländer dör alldeles för många spädbarn på grund av att de får bröstmjölksersättning som är utblandat med smutsigt vatten. Foto: © UNICEF/Sokhin

Amning ger bättre hälsa

Viktigast i bekämpningen av undernäring är tillräckligt med näring, vilket i låginkomstländer med brist på rent vatten inkluderar att barn uteslutande ammas under sina första sex månader. Genom att satsa på amning kan enorma framsteg göras. Amning förebygger dödsfall och kan förhindra att barn drabbas av sjukdomar. Dessutom stöttar det hjärnans utveckling hos bebisen.

Samtidigt är amning miljövänligt och minskar ojämställdhet genom att det är en insats som kan göras även på utsatta och avlägsna platser med dålig tillgång till vård. Om barn i låginkomstländer skulle matas uteslutande med bröstmjölk under sina sex första månader skulle det rädda upp till 800 000 barns liv varje år. Utbildning och information om amning är därför livsviktigt.

UNI99644-575x383.jpg
En hälsoarbetare väger ett barn vid en lokal vårdcentral som stöds av UNICEF i Niger. Rutinmässiga hälsokontroller är viktiga för att så tidigt som möjligt kunna upptäcka och åtgärda undernäring.Foto: © UNICEF/Pirozzi

En hälsoarbetare väger ett barn vid en lokal vårdcentral som stöds av UNICEF i Niger. Rutinmässiga hälsokontroller är viktiga för att så tidigt som möjligt kunna upptäcka och åtgärda undernäring. Foto: © UNICEF/Pirozzi

Rutinmässiga hälsokontroller är livsnödvändiga

För att så tidigt som möjligt kunna upptäcka och åtgärda undernäring är det extra viktigt att ha koll på att alla nyfödda växer och utvecklas som de ska. Att satsa på rutinmässiga hälsokontroller och utvecklad statistik över länders näringsstatus är effektivt. Det lägger grunden för att kunna förebygga undernäring och samtidigt planera för snabba insatser när kriser uppstår.

Akut behandling räddar liv

För ett litet barn kan akut undernäring leda till döden. Medicinsk behandling med näringstillskott måste sättas in snabbt för att ge barnet alla de livsviktiga vitaminer och mineraler som behövs för att överleva och växa. Det är en av UNICEFs viktigaste prioriteringar i områden med matbrist, till exempel vid en katastrof.

UN031940-575x383.jpg
Aleppo, Syrien. Ali, åtta månader, lider av undernäring men får behandling med näringsrik nötkräm som hjälper honom att överleva. Krämen innehåller ett stort antal vitaminer och mineraler och är särskilt framtagen för att hjälpa undernärda barn att snabbtFoto: © UNICEF/Al-Issa

Aleppo, Syrien. Ali, åtta månader, lider av undernäring men får behandling med näringsrik nötkräm som hjälper honom att överleva. Krämen innehåller ett stort antal vitaminer och mineraler och är särskilt framtagen för att hjälpa undernärda barn att snabbt gå upp i vikt. Foto: © UNICEF/Al-Issa

Långsiktig lösning att satsa på kvinnor

Ett exempel på en mer långsiktig lösning är att skydda kvinnors och flickors rättigheter. Överallt där diskrimineringen mot kvinnor är påtaglig förvärras problemen med undernäring. Barn till kvinnor som inte fått gå i skolan löper dessutom dubbelt så stor risk att dö som spädbarn, jämfört med barn till mödrar som gått i skolan, även om det bara handlar om fyra års utbildning.

Undernäring är därmed både en orsak till fattigdom och en konsekvens av fattigdom. Barn som får bra näring är friskare, har bättre motståndskraft mot sjukdomar och kriser, och gör bättre ifrån sig i skolan. När de växer upp har de lättare att delta i och bidra till sina samhällens utveckling.

Genom att satsa på barns hälsa och kvinnors rättigheter läggs alltså grunden för hälsosamma och produktiva samhällen.

Vill du veta mer? Läs om livsviktiga insatser för att stoppa undernäring:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.