UN017036-575x380.jpg

Livsviktiga insatser för

att stoppa undernäring

Undernäring är en bidragande orsak till hälften av alla dödsfall bland barn under fem år, världen över. Det är ett komplext problem som behöver bekämpas på många olika fronter samtidigt. Idag delar vi några goda exempel på hur UNICEF arbetar för att stoppa den här tysta katastrofen.

Skribent |

Publicerad |

2018 04 05

Uppdaterad |

2018 04 05

Livsviktiga insatser för att stoppa undernäring

Tidigare i veckan berättade vi om vad undernäring innebär, vad det beror på och vilka konsekvenser det får för barn och samhällen världen över. Undernäring är komplext, det har många orsaker och det finns därför också många olika saker att agera på för att få stopp på problemet.

Familjer och samhällen spelar den viktigaste rollen i den kampen. Därför trycker UNICEF på för att regeringar ska stödja lokala initiativ som fokuserar på just barns överlevnad och utveckling. Vi stödjer människor på bynivå så att de själva ska kunna agera mot undernäringen. Några exempel:

Vi utbildar och utrustar

Det är viktigt att länders hälsorutiner utvecklas på lokal nivå. Om alla barn regelbundet mäts och vägs kan undernärda barn upptäckas och få behandling i tid. Vi ser till att lokala hälsoarbetare sprider kunskap till föräldrar och hjälper dem att avgöra om barnet är undernärt eller inte växer som det ska, och ger råd om vilken behandling som behövs.

UN017036-575x380.jpg
Tyjan, tre år, mäts av hälsoarbetare i Bagdad, Irak. Om alla barn regelbundet mäts och vägs kan undernärda barn upptäckas och få behandling i tid.Foto: © UNICEF/Khuzaie

Tyjan, tre år, mäts av hälsoarbetare i Bagdad, Irak. Om alla barn regelbundet mäts och vägs kan undernärda barn upptäckas och få behandling i tid. Foto: © UNICEF/Khuzaie

I samband med att undernärda barn får vård får föräldrarna också utbildning om barnens näringsbehov. De får näringstillskott som A-vitamin och järn till barnet, och information om vikten av amning.  Genom att satsa på amning kan enorma framsteg göras, läs mer om det här.

UNICEF ger också stöd till att sjukhus och vårdcentraler har näringscenter där undernärda barn kan få specialistvård. Vi utbildar vårdpersonal och förser centren med medicin, utrustning och näringsrika produkter, såsom nötkräm, högenergimjölk och näringspulver.

Tre påsar nötkräm om dagen

Nya typer av näringslösningar, som näringsrik nötkräm, har inneburit viktiga framsteg i kampen mot undernäring. Tre påsar nötkräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett undernärt barn.

Krämen innehåller ett stort antal vitaminer och mineraler och är särskilt framtagen för att hjälpa undernärda barn att snabbt gå upp i vikt. Den är förpackad i små portionspåsar som barnet själv kan äta ur och räddar tusentals barns liv varje dag.

UNI136342-575x383.jpg
Samba, åtta månader från Mali, äter själv ur en påse med näringsrik nötkräm. Samba var svårt undernärd, men tack vare behandlingen har han nu fått tillbaka sin normalvikt och mår helt bra igen.Foto: © UNICEF

Samba, åtta månader från Mali, äter själv ur en påse med näringsrik nötkräm. Samba var svårt undernärd, men tack vare behandlingen har han nu fått tillbaka sin normalvikt och mår helt bra igen. Foto: © UNICEF

Sms som räddar liv

UNICEF har också uppfunnit en sms-teknik som används framgångsrikt i kampen mot undernäring. Med hjälp av mobiltelefoner kan vårdpersonal i avlägsna byar snabbt registrera barns näringstillstånd. Näringsexperter gör analyser omedelbart och myndigheterna kan agera direkt vid tecken på undernäringskris. Tidigare kunde en sådan process ta månader.

Näringsrik gröt räddar flera generationer

I en by i norra Etiopien finns ett exempel på långsiktigt arbete för att stoppa undernäring på lokal nivå. Här får mammor lära sig laga näringsrik gröt till sina barn, något som räddar liv generationer framåt.

Att lära mammorna laga gröten har två syften. Dels minskar det risken att deras barn drabbas av undernäring och dels kan barnen i sin tur föra vidare sin kunskap, så att kommande generationer kan växa och utvecklas.

un022189_grot_a8ed64e7f9272ce9-575x383.jpg
Tvåriga Habib äter ur en skål med gröt som hans mamma Safiya har tillagat. Gröten görs på lokala råvaror och ska få små barn att växa och utvecklas. Det är sjukvårdspersonal vid The Kihen Health Post som står för utbildningen. Tillsammans med UNICEF genoFoto: © UNICEF/Ayene

Tvåriga Habib äter ur en skål med gröt som hans mamma Safiya har tillagat. Gröten görs på lokala råvaror och ska få små barn att växa och utvecklas. Det är sjukvårdspersonal vid The Kihen Health Post som står för utbildningen. Tillsammans med UNICEF genomför vårdmottagningen olika program inom hälsa, näring, hygien och sanitet för att utbilda befolkningen i olika byar i landet. Foto: © UNICEF/Ayene

Mobila vårdcentraler når ut

I avlägsna och svåråtkomliga områden stöttar vi mobila vårdcentraler som åker ut till barn och ser till att de får livräddande vård, skydd mot undernäring och vaccin mot farliga sjukdomar. Ett exempel kommer från Aleppo i Syrien.

Här rullar sju stycken mobila hälsokliniker runt och erbjuder gratis hälsovård till barn och familjer. Vare morgon kör de ut, med 25 läkare och annan vårdpersonal ombord, till strategiska platser i staden.

UN071666-575x383.jpg
Över 400 barn och kvinnor får vård varje dag genom de mobila vårdcentralerna som rullar omkring i Aleppo, Syrien. Rama, fem år, är ett av de barn som fått hjälp.Foto: © UNICEF/Al-Issa

Över 400 barn och kvinnor får vård varje dag genom de mobila vårdcentralerna som rullar omkring i Aleppo, Syrien. Rama, fem år, är ett av de barn som fått hjälp. Foto: © UNICEF/Al-Issa

Vi har helhetsperspektivet

UNICEF samarbetar med regeringar och lokala organisationer för att ta ett helhetsgrepp på problemet med undernäring. Vi arbetar med människor på alla nivåer i riskzonerna, för att hitta långsiktiga lösningar på de underliggande problem som ger återkommande matkriser och för att katastrofhjälpen ska bli ännu mer effektiv när kriser uppstår.

Om du vill lära dig mer har vi samlat information om undernäring här:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.