UN0146999-575x384.jpg

I bebisens hjärna läggs

grunden för framtiden

Visste du att de första tusen dagarna i ett barns liv är livsviktiga? Under de dagarna utvecklas barnets hjärna som snabbast. Rätt vård, näring och omsorg skapar goda förutsättningar som påverkar hela barnets utveckling. Allt börjar redan i mammans mage, eller närmare bestämt i bebisens hjärna.

Skribent |

Publicerad |

2018 04 10

Uppdaterad |

2018 04 10

I bebisens hjärna läggs grunden för framtiden

Under den första tiden efter födseln sker utvecklingen i barnets hjärna så snabbt och med sådan komplexitet att det aldrig upprepas igen under resten av livet. Foto: © UNICEF/Voronin

De allra första stunderna i ett barns liv är viktiga – och de kan ge effekter som varar resten av livet. Vissa stunder kan verka små – en kram, en ”tittut”-lek eller ett leende. Andra är mer komplexa, som att få tillräckligt med näring och att barnet skyddas från våld.

Processen börjar långt före födseln och påverkas av mammans hälsa, hennes omgivning och om hon får i sig tillräckligt med näring.

Under den första tiden efter födseln sker utvecklingen så snabbt och med sådan komplexitet att det aldrig upprepas igen under resten av livet. Forskning antyder att under den här första tiden sker minst tusen, men kanske så många som uppemot en miljon, nya förbindelser mellan nervcellerna i en bebis hjärna – per sekund.

Det som händer under den här tiden i barnets liv är alltså oerhört viktigt. Nu läggs grunden för hjärnans fortsatta förmåga till utveckling. Nu skapas förutsättningarna för ett barns möjligheter att lära, utföra saker, anpassa sig till förändringar och hantera svåra omständigheter med motståndskraft.

nutrition--575x447.jpg
Bra näring när barnet är litet är inte bara viktigt för kroppens utveckling, det är lika viktigt för hjärnan. Brist på näring under barnets första tusen dagar kan påverka barnets förmåga att lära och utvecklas för resten av livet.Foto: © UNICEF/Kljajo

Bra näring när barnet är litet är inte bara viktigt för kroppens utveckling, det är lika viktigt för hjärnan. Brist på näring under barnets första tusen dagar kan påverka barnets förmåga att lära och utvecklas för resten av livet. Foto: © UNICEF/Kljajo

Positiva och negativa händelser påverkar barnets framtid

Under tiden som hjärnan utvecklas, formas och förändras förbindelserna mellan nervcellerna som ett svar på positiva och negativa upplevelser hos barnet. Till de positiva hör till exempel att barnet får bra näring, att barnets motorik och sinnesintryck stimuleras, och att barnet vårdas och skyddas av sin familj.

Bra näring och skydd kan ses som självklara saker, men att krama, pussa, busa och leka med ditt barn hjälper alltså också barnets hjärna att utvecklas och ger de bästa förutsättningarna för en god framtid.

Mer negativa upplevelser kan vara att barnet försummas, utsätts för stress och våld eller exponeras för föroreningar – saker som alla kan påverka barnets tidiga utveckling negativt.

UN0118566-575x411.jpg
Att krama, pussa, busa och leka med ditt barn hjälper barnets hjärna att utvecklas.Foto: © UNICEF/McConnico

Att krama, pussa, busa och leka med ditt barn hjälper barnets hjärna att utvecklas. Foto: © UNICEF/McConnico

Hela samhällen påverkas av satsningar på barns tidiga utveckling

För de allra mest utsatta barnen i världen kan god omsorg, näring och skydd under de första tusen dagarna ge barnet bättre förutsättningar i livet, och även bidra till att nästa generation får en bättre framtid. Att satsa på de tidiga åren är inte bara en investering i barnen själva, utan också den bästa garantin för att uppnå en hållbar ekonomi och samhällsutveckling.

Under de första tusen dagarna i ett barns liv är det alltså möjligt att göra insatser som kan förändra hela samhällens och länders framtid.

Att förhindra undernäring tidigt i livet är avgörande för hjärnans utveckling. Läs mer om det här:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.