IMG_4175-575x383.jpg

Tidigare i år reste Kjell Bergqvist till Filippinernas huvudstad Manila, tillsammans med UNICEF. I Filippinerna är fattigdom och undernäring ett stort problem, och Kjell träffade fyrabarnsmamman Daylin som kämpar för att hennes undernärda dotter Robelyn ska överleva.

Skribent |

Publicerad |

2018 04 29

Uppdaterad |

2018 04 29

"Vi är många som dragit en vinstlott i livet, men Robelyn har inte det"

https://youtu.be/4FncCgJa_L8

Daylin, 34, lever tillsammans med sin man Ruben, 37, och deras fyra döttrar – Kyle, 10 år; Erich, 5 år; Robelyn, 1,5 år och Jelyn som är sex månader. Familjen bor, som så många andra i Manila, i en otroligt utsatt och fattig kåkstad. De sover direkt på golvet i ett hus som knappt är fyra kvadratmeter stort.

För ett år sedan drabbades Ruben av en stroke, och har inte kunnat jobba sedan dess. Tidigare försörjde han familjen genom att leta bland soporna, för att hitta något att sälja på marknaden.

Familjen somnar ofta hungriga och när Kjell träffar Daylin uttrycker hon oro över sina barns hälsa, eftersom hon inte har tillräckligt med mat att ge dem. Hon är extra orolig över att näst yngsta dottern, Robelyn, lider av undernäring – något som är ett stort problem bland barn i Filippinerna.

Vad gör UNICEF?

För att så tidigt som möjligt kunna upptäcka och åtgärda undernäring bland barnen knackar UNICEF dörr runt om i utsatta områden. Robelyn är ett av de barn som upptäckts på det sättet, och Kjell får följa med när mamma Daylin tar med Robelyn till en hälsoklinik som stöds av UNICEF.

Robelyn mäts och vägs och hon får näringsrik nötkräm. Krämen innehåller ett stort antal vitaminer och mineraler och är särskilt framtagen för att hjälpa undernärda barn att snabbt gå upp i vikt. Robelyn har redan börjat må bättre tack vare behandlingen.

– Om Robelyn inte kommit med i UNICEFs program så hade hon blivit mycket sämre och kanske dött, säger mamma Daylin.

IMG_4175-575x383.jpg
Tre påsar näringsrik nötkräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda ett undernärt barns liv.Foto: Nicklas Lindén Öhling

Tre påsar näringsrik nötkräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda ett undernärt barns liv. Foto: Nicklas Lindén Öhling

Att ett litet barn får rätt näring är inte bara viktigt för kroppen, det är lika viktigt för hjärnan. Brist på näring under barnets första tusen dagar kan påverka barnets förmåga att lära och utvecklas för resten av livet.

– Jag blev otroligt glad över att se att hjälpen verkligen kommer fram, men slogs också av hur orättvist livet är. Vi är många som dragit en vinstlott i livet, men Robelyn har inte det. Därför behöver vi alla hjälpas åt, säger Kjell.

Kjells reportage och mycket mer kan du se i "Världens viktigaste kväll – och roligaste", 1:a maj, 20.00 i TV4. Missa inte det. 

P.s. För att hjälpa alla barn som Robelyn behövs mer resurser. Bli Världsförälder idag och ge hundra kronor varje månad:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.