MG_9817-575x383.jpg

"Jag säger till dem, att

idag är ingen matdag"

För några veckor sedan reste Martin Stenmarck till Uganda tillsammans med UNICEF. Över tre miljoner barn är föräldralösa i landet på grund av hiv och aids. Martin träffade Kenneth som ensam tagit hand om sina sju yngre syskon sedan han bara var 13 år.

Skribent |

Publicerad |

2018 04 30

Uppdaterad |

2018 04 30

"Jag säger till dem, att idag är ingen matdag"

https://youtu.be/q9Zkhxieyxo

I Afrika, söder om Sahara, är aids den vanligaste dödsorsaken. Sjukdomen håller på att förinta en hel generation vuxna – barnen förlorar sina lärare, läkare och framför allt föräldrar. Kenneth, 18 år, lever tillsammans med sina sju yngre syskon i Ibanda-distriktet i Uganda. Barnens båda föräldrar har gått bort i aids, och Kenneth har hoppat av skolan för att kunna försörja sina syskon.

Många dagar har han svårt att få ihop tillräckligt med pengar för att få mat på bordet, och ett mål till lunch är ofta det enda barnen får att äta.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag försöker klara av allt, men pengarna jag tjänar är inte tillräckligt, berättar Kenneth. De säger till mig, "jag har ont i magen" eller "jag har ont i huvudet", och jag säger till dem, att idag är ingen matdag.

MG_9817-575x383.jpg
Martin, som själv kommer från en familj med elva barn där han tidigt fick ta stort ansvar för sina yngre syskon, hade lätt att känna igen sig och bli berörd av Kenneths svåra situation.Foto: Melker Dahlstrand

Martin, som själv kommer från en familj med elva barn där han tidigt fick ta stort ansvar för sina yngre syskon, hade lätt att känna igen sig och bli berörd av Kenneths svåra situation. Foto: Melker Dahlstrand

Vad gör UNICEF?

Uganda är ett land med väldigt ung befolkning, 55 procent är under 18 år. UNICEF arbetar på plats med att på olika sätt stötta hälso- och sjukvården med kunskap och utbildning, vi erbjuder hivtester och ger behandling till dem som smittats.

I Uganda får idag 97 procent av gravida kvinnor som lever med hiv medicinering, liksom 63 procent av alla barn som smittats. Det finns fortfarande ett stort stigma kring sjukdomen i landet, vilket gör att många inte testar sig.

För att få stopp på problemet med hiv och aids är det viktigt att förmedla kunskap om hur viktigt det är att skydda sig, testa sig och hur man ska sköta sin medicinering om man skulle drabbas av hiv.

MG_9761-575x383.jpg
Kenneth, 18, har ensam tagit hand om sina sju yngre syskon sedan han själv bara var 13.Foto: Melker Dahlstrand

Kenneth, 18, har ensam tagit hand om sina sju yngre syskon sedan han själv bara var 13. Foto: Melker Dahlstrand

Kenneth och hans familj får tack vare UNICEF bland annat tillgång till hälso- och sjukvård, vaccin, medicin och skydd mot malaria. Vi fortsätter ständigt arbetet med att förbättra skyddsnätet för alla barn som drabbas av hiv och aids, och för att förebygga spridningen.

Reportaget med Kenneth och Martin, och mycket mer, kan du se i ”Världens viktigaste kväll – och roligaste”. Imorgon tisdag, 20.00 i TV4. Missa inte det.

 

P.s. För att hjälpa alla barn som Kenneth och hans syskon behövs mer resurser. Du kan hjälpa till, bli Världsförälder idag:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.