MG_8569-575x383.jpg

"Kulorna träffade mig och jag

låtsades att jag var död"

I augusti 2017 utbröt våldsamheter i delstaten Rakhine i Burma. Folkgruppen rohingya utsätts för ett fruktansvärt våld och över en miljon barn och vuxna har nu flytt till Bangladesh. Nyligen besökte David Hellenius flyktinglägret Cox's Bazar och mötte barn med ofattbara berättelser.

Skribent |

Publicerad |

2018 05 01

Uppdaterad |

2018 05 01

"Kulorna träffade mig och jag låtsades att jag var död"

Se Davids reportage från Bangladesh i sin helhet, ikväll 20.00 i TV4.

https://youtu.be/U8Mve9cTrZk

Sammanlagt är nu över en miljon rohingyer i behov av hjälp i Cox’s Bazar. Över 700 000 av dem är barn. I mars reste David Hellenius dit och träffade några av de barn och familjer som tvingats fly för sina liv.

De flesta barn hade kommit med sina mammor och många var helt utmattade när de anlände. Flera av dem hade gått fem-sex mil på en vecka. Bland annat träffade David Faruk som berättade om när våldet kom till hans by:

– Jag skadades när kulorna träffade mig och jag låtsades att jag var död. Jag gömde mig sedan i djungeln ett tag efter att militären gett sig av. Sedan hittade min mamma mig och jag fick hjälp.

MG_8569-575x383.jpg
Faruk, 10 år, visar David var kulorna träffade honom när våldet kom till hans by.Foto: Melker Dahlstrand.

Faruk, 10 år, visar David var kulorna träffade honom när våldet kom till hans by. Foto: Melker Dahlstrand.

David träffade också Momtaz och hennes dotter. Momtaz man och tre av hennes barn dödades inför hennes ögon. Hon blev våldtagen och torterad, och huset sattes i lågor. Hon har svåra brännskador på kroppen och även ärr efter att ha blivit huggen med en machete. Hennes enda överlevande dotter har också skador efter att ha misshandlats med machete.

UN0202141-1-575x431.jpg
David träffar Momtaz som förlorat nästan hela sin familj i det fruktansvärt grymma våldet.Foto: Melker Dahlstrand.

David träffar Momtaz som förlorat nästan hela sin familj i det fruktansvärt grymma våldet. Foto: Melker Dahlstrand.

– Det här går inte att förstå över huvud taget. Vi måste hjälpa de här människorna. De måste ha någonstans att ta vägen, de kan inte uppleva mer än vad de har varit med om, säger David efter mötet med Momtaz.

Vad gör UNICEF?

UNICEF finns på plats i Cox's Bazar och ser tillsammans med myndigheterna till att barnen och deras familjer får rent vatten genom vattenreningsverk och att vi installerar och reparerar brunnar.

Vi vaccinerar också barn mot bland annat kolera och jobbar med det förebyggande arbetet mot sjukdomar, där god sanitet och kunskap om hygien är oerhört viktigt.

– Om organisationer som UNICEF inte fanns här skulle det vara helt förödande för de människor som bor här. De skulle inte haft tillgång till varken rent vatten eller bra sanitet som exempelvis toaletter. Det är mycket enkla saker, sådana som vi tar för givet, säger Edouard Beigbeder, chef för UNICEFs katastrofinsatser i Bangladesh.

MG_8930-575x383.jpg
Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

UNICEF ansvarar också för att skydda barnen i lägret genom så kallade barnvänliga trygga platser där barnen kan få vård, utbildning och psykosocialt stöd för att bearbeta allt det hemska de varit med om.

Davids reportage från Bangladesh kan du se i sin helhet i "Världens viktigaste kväll – och roligaste". Ikväll, 20.00 i TV4. Missa inte det.

 

P.s. För att hjälpa alla de barn som flytt våldet i Burma behövs mer resurser. Bli Världsförälder idag och ge hundra kronor varje månad:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.