UN0159943-575x383.jpg

Kampen för att rädda

7000 bebisar varje dag

Visste du att varje dag dör 7 000 bebisar av orsaker som går att förebygga? De dör av infektioner, på grund av att de föds för tidigt, eller av komplikationer vid förlossningen. Men, med enkla medel och praktiska lösningar skulle det vara möjligt att rädda de här barnen.

Skribent |

Publicerad |

2018 05 17

Uppdaterad |

2018 05 17

Kampen för att rädda 7000 bebisar varje dag

På senare tid har världen gjort enorma framsteg när det gäller att minska dödligheten bland barn under fem år. Men när det gäller nyfödda har minskningen gått långsammare. För långsamt.

UN0159943-575x383.jpg
En nyfödd vilar med sin mamma efter förlossningen vid ett sjukhus i Afghanistan.Foto: © UNICEF/Niekpor

En nyfödd vilar med sin mamma efter förlossningen vid ett sjukhus i Afghanistan. Foto: © UNICEF/Niekpor

Varje år tar en miljon bebisar sina första och sista andetag samma dag som de föds. Ytterligare 2,6 miljoner dör redan innan födseln. Majoriteten av de här dödsfallen går att förebygga.

Enkla och praktiska lösningar kan vara skillnaden som avgör om en bebis dör eller överlever: Födseln och de första 28 dagarna i ett barns liv är de allra farligaste. Men de bebisar och mammor som behöver det allra mest nås alltså inte av de enkla och praktiska lösningar som skulle kunna rädda de här barnens liv.

nyfödda-infografik-575x322.jpg

Det här är möjligt att förändra, inom vår livstid. Det som krävs är att alla regeringar och samhällen tar sitt ansvar för att se till att varje mamma och bebis nås av bra vård, och att de mest utsatta får hjälp först.

Vad gör UNICEF?

UNICEF räddar nyfödda barns liv genom att se till att mammor och bebisar får kontakt med utbildade barnmorskor och bra vård före och efter förlossningen. Vi utbildar också föräldrar och samhällen om vikten av att barn får rätt näring, och stöttar regeringar för att system ska finnas på plats som hjälper de allra mest utsatta familjerna.

Vi levererar också livräddande produkter och ser bland annat till att det finns rent vatten i katastrofer, där det är extra svårt för barn att få en bra start i livet.

Köp din morsdagpresent i vår gåvoshop. Allt du handlar skickas till de barn och mammor som behöver det mest och du får fina gåvobevis att ge bort i present:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.