UN0215064-575x383.jpg

Information är nyckeln till

att stoppa ebola

Barnen i Demokratiska republiken Kongo påverkas allvarligt av ebolautbrottet. Var tionde som smittats är ett barn, och hundratals barn behöver psykosocialt stöd. UNICEF finns på plats och kämpar för att hjälpa drabbade familjer och stoppa spridningen.

Skribent |

Publicerad |

2018 06 08

Uppdaterad |

2018 06 08

Information är nyckeln till att stoppa ebola

UNICEF-personal berättar för en grupp barn om hur man skyddar sig mot ebola, i staden Mbandaka, Demokratiska republiken Kongo. Foto: © UNICEF/Naftalin

Ebolautbrottet startade i början av maj, Sedan dess har UNICEF och partners nått över 300 000 människor med livräddande information om hur man undviker att smittas av ebola. Kampanjen har som mål att nå 800 000 personer i de drabbade områdena.

– Information och social mobilisering är nyckeln till att stoppa ebola, säger Dr. Gianfranco Rotigliano, chef för UNICEF i Kongo. Under utbrottet i Västafrika, 2014-2015, lärde vi oss att det är extremt viktigt att de lokala samhällena engageras och hjälper till att informera om hur man skyddar sig. Det är så vi kommer att stoppa sjukdomens spridning.

UN0211678-575x383.jpg
Barn tvättar sina händer noga innan de går in i sitt klassrum i Mbandaka. God hygien är viktigt för att minska spridningen av ebola.Foto: © UNICEF/Naftalin

Barn tvättar sina händer noga innan de går in i sitt klassrum i Mbandaka. God hygien är viktigt för att minska spridningen av ebola. Foto: © UNICEF/Naftalin

Tillsammans med partners har UNICEF arbetat med över 2 500 lärare och 53 000 elever för att sprida livsviktig kunskap. 30 ungdomsreportrar har fått utbildning för att informera sina jämnåriga om goda hygienvanor, för att minska spridningen av sjukdomen. Vi har också utbildat 181 socialarbetare för att hjälpa drabbade familjer.

Över 1 100 hälsoarbetare och andra som kommer i kontakt med sjuka, har fått vaccin mot ebola. Lokala samhällen får information om att vaccinet är gratis för hälsoarbetare och andra utsatta som har kontakt med personer som smittats.

UN0216104-575x431.jpg
En pojke får sin temperatur mätt innan han går in i skolan i Mbandaka. För att minska spridningen av ebola är det viktigt att snabbt upptäcka om någon har fått feber.Foto: © UNICEF/Naftalin

En pojke får sin temperatur mätt innan han går in i skolan i Mbandaka. För att minska spridningen av ebola är det viktigt att snabbt upptäcka om någon har fått feber. Foto: © UNICEF/Naftalin

UNICEF arbetar också hårt för att främja bra hygien i bland annat skolor och vårdcentraler. På 49 offentliga platser, som kontor, marknader och hamnar, finns nu handtvättsstationer och termometrar, för att man snabbt ska kunna upptäcka om någon har feber.

Var med och kämpa för barn i katastrofer:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.