UN0188089-575x383.jpg

Livsviktig hamn i

Jemen under attack

Kriget i Jemen har eskalerat ytterligare och staden Hodeidah är under attack. Hamnstaden är den viktigaste punkten i landet för att komma in med humanitär hjälp till befolkningen. Om hamnen stängs är risken stor att landet drabbas av en fullständig svältkatastrof. UNICEF finns på plats och kämpar för att rädda barns liv.

Skribent |

Publicerad |

2018 06 18

Uppdaterad |

2018 06 18

Livsviktig hamn i Jemen under attack

Foto: © UNICEF/Abdulhaleem

Hotet mot Hodeidah innebär fruktansvärda konsekvenser för de minst 300 000 barnen i staden och för hela Jemen.

Miljontals barn och deras familjer i Jemen är beroende av den humanitära hjälpen och de varor som varje dag kommer till Hodeidah. Det är en fråga och liv och död. Om ingen mat kan importeras riskerar landet en fullständig svältkatastrof. För att vatteninfrastrukturen ska fungera krävs bränsle – och kan det inte importeras kommer befolkningens tillgång till rent vatten att minska ytterligare. Något som ökar risken för koleraepidemier och andra vattenburna sjukdomar som är dödliga för små barn.

– 11 miljoner barn är i akut behov av humanitär hjälp i det krigsdrabbade Jemen. Att kapa deras enda livlina skulle innebära fruktansvärda konsekvenser för varje enskilt barn, säger Henrietta Fore, UNICEFs högste chef.

För bara några dagar sedan kunde UNICEF leverera sjukvårdsprodukter, hygienprodukter och livsviktiga näringstillskott till Hodeidah. Vi har också, tillsammans med många partners på plats, förberett ett lager om konflikten eskalerar ännu mer. Men det kommer bara att räcka ett kort tag. Om hamnen stängs eller förstörs minskar våra möjligheter att ge barnen och deras familjer den livsavgörande hjälp de behöver.

Fakta om situationen i Jemen: Enligt internationell humanitär rätt är alla parter i en konflikt skyldiga att göra allt i sin makt för att skydda civila och se till att de får tillgång till den hjälp de behöver för att överleva. UNICEF uppmanar alla parter i konflikten i Jemen att leva upp till denna skyldighet.

– Vi välkomnar det pågående diplomatiska arbetet för att förhindra en fullständig attack mot Hodeidah. Barnen i Jemen förtjänar inget mindre än fred, säger Henrietta Fore.

Vi kommer aldrig att sluta kämpa för barnen i Jemen. Ge en gåva till vårt katastrofarbete så är du med och räddar barns liv:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.