UN0188083-575x323.jpg

Barn ska inte vara

måltavlor i krig

Våldet mot barn världen över måste få ett slut nu. Den senaste tiden har flera attacker riktats mot barn och många har dödats eller skadats allvarligt. UNICEF uppmanar alla parter i konflikter runt om världen att respektera humanitära principer, och inte rikta våld mot barn.

Skribent |

Publicerad |

2018 08 21

Uppdaterad |

2018 08 21

Barn ska inte vara måltavlor i krig

FN beskriver situationen i Jemen som den värsta humanitära katastrofen i världen - skapad av människor. Barnen betalar det högsta priset. © UNICEF/Mohammed

För en dryg vecka sedan dödades över 50 personer, de flesta barn, i ett flygangrepp mot en skolbuss i Jemen. Förra veckan attackerades ett utbildningscenter i Afghanistan och ett dussintal barn dödades och skadades allvarligt. Vi är djupt oroade över den våldsamma utvecklingen i länderna och över barnens säkerhet.

I provinsen Idlib i Syrien finns över en miljon barn – utmattade av krig, osäkerhet, konstant rädsla och våld. Många har tvingats fly uppemot sju gånger. De flesta lever i överfulla läger och det är extrem brist på mat, vatten och mediciner. Nu hotas barnen i området av ännu en upptrappning av våldet, något som kommer att få katastrofala följder för barnen.

Samtidigt pågår flera andra katastrofer som drabbar barn världen över. I Demokratiska republiken Kongo har ebolautbrottet drabbat barnen särskilt hårt. Kraftigt monsunregn i Indien har orsakat stora översvämningar och jordskred, vägar och hus har rasat och många har tvingats fly från sina hem.

För alla barn som drabbas finns UNICEF

Vi kämpar för att alla barn som drabbas av konflikter och katastrofer ska få sjukvård, näring, vatten, toaletter och vaccin. Vi ser också till att de skyddas mot våld och övergrepp.

När de mest akuta behoven är tillgodosedda, ser vi till att barnen så fort som möjligt kan fortsätta sin skolgång och få hjälp att bearbeta sina traumatiska upplevelser. Vi arbetar också för att återförena familjer som kommit ifrån varandra.

Våldet som riktas mot barn världen över är oacceptabelt och måste få ett slut. Barnen måste prioriteras i alla katastrofer och konflikter.

Ge en gåva så är du med och ser till att barnen får vård, vatten, mat och vaccin, och bidrar till att vi kan fortsätta sätta press på makthavare världen över, för att skydda barnen och rädda deras liv:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.