UN0245867-900x600.jpg

”Det viktigaste just nu är att

barnen får hjälpen de behöver”

Jordbävningen och tsunamin som slog till mot Sulawesi 28 september var den andra katastrofen som drabbade Indonesien på kort tid. I augusti drabbades ön Lombok av flera jordbävningar, och UNICEF kämpar nu för att hjälpa 1,4 miljoner människor, varav 475 000 barn.

Skribent |

Publicerad |

2018 10 12

Uppdaterad |

2018 10 12

”Det viktigaste just nu är att barnen får den hjälp de behöver”

Ence, 6 år, får psykosocialt stöd av UNICEF efter att tsunamin förstört hennes hem. Foto: © UNICEF/Veska

Dödssiffran efter jordbävningen och den efterföljande tsunamin i Sulawesi har nu stigit till över 2 000 och 83 000 människor har tvingats lämna sina hem. 340 000 barn och vuxna förlorade sina hem i jordbävningarna på ön Lombok i augusti, och lever nu i 2 800 flyktingläger.

Eftersom UNICEF funnits på plats i Indonesien sedan 1948, har vi snabbt kunnat inleda vårt katastrofarbete genom att stötta regeringens insatser för att ge barnen rent vatten, sanitet, skydd, vård, näring och utbildning.

– Det absolut viktigaste just nu är att se till att barnen får den livräddande hjälp de behöver, säger Debora Comini, chef för UNICEF i Indonesien.

Vad gör UNICEF?

UNICEF samarbetar med myndigheterna i Indonesien för att identifiera och återförena ensamma barn med sina familjer. Hittills har drygt 60 barn registrerats och tagits om hand.

Vi ser också till att barn får psykosocialt stöd vid barnvänliga trygga platser, och under de kommande dagarna anländer 450 skoltält som vardera rymmer två klassrum, för 45 000 elever. Vi levererar också hundratals school-in-a-box, för att så snabbt som möjligt hjälpa barnen som drabbats att kunna fortsätta sin utbildning. Det är viktigt för att få en känsla av normalitet och vardag i en svår situation.

Ytterligare förnödenheter inom vatten och sanitet är på väg, så som vattenreningstabletter och paket med hygienprodukter, för att förhindra att vattenburna sjukdomar sprids.

Det kommer att krävas hårt arbete för att hjälpa barnen under den här första perioden efter katastroferna, men även under de kommande sex månaderna för att de ska kunna återhämta sig så bra som möjligt.

Du kan vara med i det arbetet. Ge en gåva till vårt katastrofarbete, så är du med och kämpar för barnen i Indonesien:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.