MG_2302_beskuren-900x631.jpg

"Jag ser hur mycket Vincents

dotter betyder för honom"

Inför fars dag på söndag reste Mark Levengood med UNICEF till Burundi, för att träffa barn och pappor som lever under lite andra förutsättningar än vad vi gör i Sverige. Idag bloggar Mark om sitt möte med pappa Vincent och hans dotter Alicia, och om vikten av en bra start i livet – oavsett var du bor.

Skribent |

Publicerad |

2018 11 08

Uppdaterad |

2018 11 08

"Jag ser hur mycket Vincents lilla dotter betyder för honom"

I Burundi finns nästan inga vägskyltar alls. En gång har jag sett en skylt som varnar för en utfart, och i Bujumbura, huvudstaden, såg jag ett rödljus i en korsning, men det var mer som en prydnad. I trafiken här får man klara sig själv, lite som i livet i största allmänhet i detta fattiga land.

Till all lycka står barnen här under UNICEFs beskydd. Vatten, näring, skola, sjukvård – behoven är ändlösa i ett land där mer än hälften av alla barn är kroniskt undernärda och har hämmats i både utveckling och tillväxt.

Idag är vi på väg till en hälsostation där UNICEFs medhjälpare är i full fart med att vaccinera barn. Redan när vi vandrar slänten ner mot det vita huset ser vi mängder av mammor och barn, de sitter under ett solskydd. Många av ungarna är spädbarn, som ligger i sina mammors famn, men även de lite större ungarna håller sig stilla. Det är en av de sorgliga sakerna här i Burundi: undernärda barn orkar inte leka och stoja.

MG_2302_beskuren-900x631.jpg
Ett litet barn väntar tillsammans med sin mamma på att få vaccin.Foto: © UNICEF/Melker Dahlstrand

Ett litet barn väntar tillsammans med sin mamma på att få vaccin. Foto: © UNICEF/Melker Dahlstrand

Sjuksyster tar emot i ett litet rum, pratar kort med mamman, gör anteckningar, ger vaccin till barnet som förvånat och förnärmat börjar gallskrika. När syster får se oss ler hon artigt men lite otåligt, det är så mycket som ska göras och hon vet att hennes arbete är livsviktigt.

För att inte störa för mycket går jag runt, ler lite mot barn som i en storögd kombination av nyfikenhet och fasa tittar tillbaka: något så stort, vitt och skalligt har de nog aldrig sett förr.

Men sedan är det min tur att bli förvånad: i mängden av kvinnor och barn sitter några pappor. Det är INTE en vanlig syn i den här delen av världen. Tolken hjälper mig att prata med en av dem, han heter Vincent. Han håller sin dotter Alicia i famnen, hon är sex veckor så det är dags att hon får sin vaccination.

Vincent talar med en ganska låg röst, men hans argumentation är glasklar: hans fru och han är ense om att Alicia behöver båda sina föräldrar. Han blir glad när hon nu får sina sprutor, det förbereder henne för ett långt liv.

Plötsligt ler Vincent lite. ”Vi bor där bortom kullen. Vill ni se hur vi har det?”

MG_2179-900x600.jpg
Mark hälsar på hemma hos Vincent och hans dotter Alicia.Foto: © UNICEF/Melker Dahlstrand

Mark hälsar på hemma hos Vincent och hans dotter Alicia. Foto: © UNICEF/Melker Dahlstrand

Om Vincents fru blir överraskad över att han tagit med besökare visar hon inte det. Hon lägger sin vänstra hand över sin högra arm när vi skakar hand, det är ett sätt att visa respekt här i Burundi. Deras hem är ett litet tegelhus, inget fönsterglas men rent och prydligt.

Vi sätter oss ner, och pratar, de berättar om huset och svärmor i rummet mot gården, och de två hönorna och tuppen som börjar bli gammal, och kanske att de kan köpa en get till våren. Mest är det Vincent som berättar, hans fru flikar in lite nu och då. Alicia ligger i hans knä, hon gäspar stort.

Egentligen är det ju inte så märkvärdigt, en pappa och hans dotter. Fast i den här delen av Afrika är det ett stort steg i det lilla. När Vincent tittar på sin dotter kan jag se hur mycket hon betyder för honom. Alicia tittar sömnigt tillbaka, hon vet ju inte ännu vad som är viktigt och vad som inte är det.

Men jag vet en sak som är viktig:  Alicia kommer att behöva sina föräldrar, både sin mamma och sin pappa.  I ett land där det fattas trafikskyltar så måste hon ha någon som visar vägen.

Måtte du få ett gott liv, Alicia. Och du, Vincent, kom ihåg: varje dag är Fars Dag.

Mark Levengood, UNICEF-ambassadör.

På söndag är det fars dag, och i UNICEFs gåvoshop hittar du presenterna som räddar barns liv:

Du får ett fint gåvobevis att ge bort, direkt via e-post, och fler pappor som Vincent får en möjlighet att ge sina barn en tryggare start i livet.

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.