UN0239509-900x600.jpg

Desperat situation för barnen

i Centralafrikanska republiken

Fem år efter att våldet kraftigt eskalerade i Centralafrikanska republiken är livet svårare än någonsin för barnen. En ny rapport från UNICEF visar att två av tre barn i landet behöver humanitär hjälp. Men trots det är det en nästan helt bortglömd katastrof.

Skribent |

Publicerad |

2018 11 30

Uppdaterad |

2018 11 30

Desperat situation för barnen i Centralafrikanska republiken

Den nya rapporten, Crisis in the Central African Republic: In a neglected emergency, children need aid, protection – and a future , visar att: Krisen utspelar sig i ett av världens fattigaste och minst utvecklade länder. Det är också ett av de länder där det är allra farligast att arbeta med humanitär hjälp. Situationen för barnen är desperat.

UN0239509-900x600.jpg
Familjer drivs från sina hem. I slutet av september hade över 640 000 människor tvingats på flykt inom landet – hälften av dem barn – och över 573 000 har flytt till andra länder. Det här i kombination med extrem brist på vård, rent vatten och sanitet ledFoto: © UNICEF/Gilbertson

Familjer drivs från sina hem. I slutet av september hade över 640 000 människor tvingats på flykt inom landet – hälften av dem barn – och över 573 000 har flytt till andra länder. Det här i kombination med extrem brist på vård, rent vatten och sanitet leder till en undernäringskris för barnen i Centralafrikanska republiken. Foto: © UNICEF/Gilbertson

Vad ligger bakom krisen?

Krisen i Centralafrikanska republiken beror till stor del på stridigheter mellan ett dussintal väpnade grupper. De strider bland annat om områden för boskap, och platser som är rika på diamanter, guld och uran. Grupperna attackerar vårdcentraler, sjukhus och skolor, moskéer och kyrkor, så väl som platser där många på flykt har sökt skydd.

Familjer drivs från sina hem. I slutet av september hade över 640 000 människor tvingats på flykt inom landet – hälften av dem barn – och över 573 000 har flytt till andra länder. Det här i kombination med extrem brist på vård, rent vatten och sanitet leder till en undernäringskris för barnen.

Samtidigt har landet världens näst högsta spädbarnsdödlighet och mödradödlighet, färre än tre av fem barn går ut grundskolan, och nästan hälften av befolkningen saknar tillgång till rent vatten.

UN0248772_0-900x600.jpg
Prosper vakar över sin son Pierre som var svårt akut undernärd när de kom in till sjukhuset i Bangui. Men efter en dryg månads behandling med näringsrik nötkräm, högenergimjölk och noggrann uppföljning är Pierre en frisk och glad lite pojke igen.Foto: © UNICEF/Le Du

Prosper vakar över sin son Pierre som var svårt akut undernärd när de kom in till sjukhuset i Bangui. Men efter en dryg månads behandling med näringsrik nötkräm, högenergimjölk och noggrann uppföljning är Pierre en frisk och glad lite pojke igen. Foto: © UNICEF/Le Du

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar för att nå barnen som är i akut behov av hjälp, och vi arbetar ofta under mycket svåra omständigheter. Några exempel på vad vi gör: Trots katastrofens enorma omfattning får den väldigt lite uppmärksamhet, och det saknas resurser för att nå alla de barn som behöver vår hjälp.

Inför jul kan du vara med och hjälpa till genom att köpa dina julklappar i vår gåvoshop. Där hittar du till exempel svältkatastrofpaketet och barn på flykt-paketet, fyllda med produkter som räddar barns liv. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest, som barn i Centralafrikanska republiken:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.