sdlrpbmdhbs7dw-nh-900x629.jpg

En av de största

väderkatastroferna någonsin

Hundratusentals barn i Moçambique, Zimbabwe och Malawi har drabbats hårt av cyklonen Idai. Som alltid i katastrofer är barnen mest utsatta. UNICEF finns på plats och kämpar för att hjälpa barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2019 03 20

Uppdaterad |

2019 03 20

En av de största väderkatastroferna någonsin

Nomatter Ncube sitter med sina barn framför familjens hus som totalförstörts av cyklonen i Zimbabwe. Foto: © PHILIMON BULAWAYO/Reuters/TT

Cyklonen drog in över land i torsdags kväll vid staden Beira i Moçambique, med hårt regn och starka vindar på uppemot 170 kilometer i timmen. Redan före cyklonen var Moçambique och Malawi hårt drabbade av översvämningar – en situation som nu förvärrats kraftigt.

FN befarar att det kan vara en av de största väderrelaterade katastroferna någonsin på södra halvklotet.

UNICEF har sett till att livräddande produkter för att till exempel rena vatten och behandla undernäring fanns tillgängliga innan cyklonen kom, och vi har sedan dess levererat bland annat vätskeersättning, mediciner, tvålar och myggnät för att skydda mot malaria.

Vårt fokus är nu att skydda och hjälpa barnen som drabbats. Vi kämpar dygnet runt för att nå alla som behöver hjälp och ser till att barnen och deras familjer får rent vatten, sjukvård, näring och skydd. Många barn har förlorat sina familjemedlemmar och sina hem. Skolor och sjukhus har förstörts och situationen är akut.

– Vi har översvämning här nästan varje år, men vad som är speciellt med den här situationen är den enorma förstörelsen på infrastrukturen och människor. Det här kommer att ha en fruktansvärd effekt på befolkningen, säger Daniel Timme, som arbetar för UNICEF i Moçambique.

Läget är akut och mer hjälp behövs.  Du kan vara med och rädda barns liv, ge en gåva till vårt katastrofarbete:

dji_0190-900x675.jpg
Redan före cyklonen var Moçambique och Malawi hårt drabbade av översvämningar – en situation som nu förvärrats kraftigt.Foto: © UNICEF Malawi

Redan före cyklonen var Moçambique och Malawi hårt drabbade av översvämningar – en situation som nu förvärrats kraftigt. Foto: © UNICEF Malawi

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.