Default hero image

900 000 doser koleravaccin

till barnen i Moçambique

I tisdags levererades nästan en miljon doser koleravaccin till staden Beira i Moçambique. Så fort vaccinet fanns på plats påbörjade UNICEF en vaccinationskampanj för att skydda barnen som drabbats av cyklonen Idai.

Skribent |

Publicerad |

2019 04 04

Uppdaterad |

2019 04 04

900 000 doser koleravaccin till barnen i Moçambique

Staden Beira i Moçambique har drabbats mycket hårt av cyklonen Idai – en av de största väderkatastroferna någonsin. Det råder dåliga sanitära förhållanden och stor brist på rent vatten i staden, vilket ökar risken för att drabbas av kolera – en diarrésjukdom som kan leda till döden om behandling inte sätts in snabbt. Tusen människor har drabbats och ett dödsfall har rapporterats. Som alltid är det barnen som drabbats värst.

Genom en vaccinationskampanj som stöds av UNICEF och WHO kämpar vi nu mot klockan för att snabbt nå så många barn som möjligt med livsviktigt vaccin. Vi har även satt upp hälsocenter där barn som blivit sjuka får livsviktig behandling.

Vad gör UNICEF?
Vaccin ger livräddande skydd mot kolera, men det förebyggande arbetet med att ge barnen och deras familjer rent vatten, god sanitet och kunskap om hygien, är minst lika viktigt. Förutom vaccinationer arbetar vi just nu med att:

  • reparera vattensystem

  • leverera och dela ut vattenreningstabletter

  • sätta upp hälsocenter där de drabbade barnen och deras familjer får behandling mot kolera

  • informera om god hygien och vad familjer kan göra för att undvika vattenburna sjukdomar

Men situationen för barnen som har drabbats av cyklonen är fortfarande akut, och mer resurser behövs för att hjälpa alla. Du kan vara med och rädda barns liv:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.