loreen_bild1_lagre-880x571.jpg

”Döden är väldigt

nära här”

I början av april reste artisten Loreen till Sierra Leone i Västafrika tillsammans med UNICEF. Där fick hon träffa Isha, ett år, som är svårt akut undernärd. Trots stora investeringar i hälsa och sjukvård så fortsätter landet att ha bland de sämsta siffrorna i världen när det kommer till barns överlevnad.

Skribent |

Publicerad |

2019 04 28

Uppdaterad |

2019 04 28

”Döden är väldigt nära här”

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

Undernäring är orsaken till en tredjedel av dödsfallen hos barn under fem år i Sierra Leone. De främsta anledningarna är att det inte finns tillräckligt med mat och dålig tillgång till rent vatten och sanitet. Klimatförändringar har gjort att den redan långa regnperioden kantas av skyfall, översvämningar och jordskred. 

– Döden är väldigt nära här. Det gör så ont i själen. Barn ska inte ha det på det här viset, säger Loreen. 

loreen_bild1_lagre-880x571.jpg
Loreen tillsammans med Isha och hennes mamma Fatamata på sjukhuset i staden Kenema. Foto: © UNICEF/ LindebergFoto: © UNICEF/ Lindeberg

Loreen besökte staden Kenema som ligger 25 mil från huvudstaden Freetown. Staden drabbades hårt av ebolakrisen 2014-2016 och sedan dess pågår en långsam återuppbyggnad av sjukvården. Men det är en lång väg kvar. På ett sjukhus, dit barn som är värst drabbade av undernäring kommer, träffade Loreen barn som är i akut behov av hjälp.

– Några kommer in i ett kritiskt tillstånd. Ibland hinner vi inte ens börja undersöka dem innan de dör, berättar sjuksystern Saffiatu Bockarie.   

På sjukhuset mötte Loreen Fatamata vars dotter Isha, är svårt akut undernärd. Hon borde väga mellan 12 och 13 kilo, men väger 4,3 kilo.

– Jag vill inte förlora min dotter, säger Fatamata. 

På grund av matbrist och fattigdom lider många barn, precis som Isha, av undernäring. Mammorna har inte tillräckligt med mat för att kunna äta och amma sina barn. Undernäring är allra mest förödande redan i mammans mage och under barnets första år. Medicinsk behandling med näringstillskott måste sättas in snabbt för att ge barnet de livsviktiga vitaminer och mineraler som behövs för att överleva och växa.

Vad gör UNICEF?  

UNICEF samarbetar med regeringen i Sierra Leone och lokala organisationer för att ta ett helhetsgrepp på problemet med undernäring. Vi arbetar med människor på alla nivåer i de värst drabbade områdena, för att hitta långsiktiga lösningar på de underliggande problem som orsakar undernäring hos barnen.

UNICEF startar medicinska näringscenter där barn får livsviktig behandling. Vi förser centren med medicin, utrustning och näringsberikad mat samt utbildar hälsoarbetare i hur man behandlar allvarligt undernärda barn. Nya typer av näringslösningar har inneburit viktiga framsteg i kampen mot undernäring. Bland annat finns en specialframtagen nötkräm som levereras i hygieniska portionsförpackningar och är färdiga att använda.

aisha_2-880x488.jpg
Tack vare UNICEF får Isha vård och näringsrik nötkräm. Krämen innehåller livsviktiga vitaminer och mineraler som gör att hon kommer att gå upp i vikt. Foto: © UNICEF/ LindebergFoto: © UNICEF/ Lindeberg

– Nu när jag har varit här och sett vad det är för krissituation, förstår jag vilket viktigt jobb UNICEF gör. Men det behövs mer resurser, fler måste dra sitt strå till stacken, avslutar Loreen.

Se hela reportaget med Loreen och Isha, och mycket mer, i ”Världens viktigaste kväll” den 1 maj, kl. 20.00 i TV4.

P.s. För att hjälpa fler barn som Isha behövs mer resurser. Du kan hjälpa till, bli Världsförälder idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.