0891vahavola-liggande.jpg

”Man känner sig helt vanmäktig

inför deras situation”

Madagaskar är ett land som ofta kopplas ihop med fantastiska naturupplevelser. Men vad som sällan nämns är att majoriteten av befolkningen lever i extrem fattigdom. Konstnären Lars Lerin och hans man Manoel ”Junior” Marques besökte nyligen landet tillsammans med UNICEF. Där träffade de sjubarnsmamman Vola Lambae som kämpar varje dag för att hennes barn ska överleva.

Skribent |

Publicerad |

2019 04 29

Uppdaterad |

2019 04 29

”Man känner sig helt vanmäktig inför deras situation”

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

I Madagaskar lever 17,5 miljoner människor, av landets 24 miljoner invånare, i extrem fattigdom. Bristen på regn och för kort skördetid gör att många familjer helt saknar mat, och undernäring bland barn är ett enormt problem.

Lars och Junior reste till byn Vahavola och träffade sjubarnsmamman Vola Lambae, vars yngsta son Mosa, sex månader, är akut undernärd. Familjen lever extremt utsatt och barnen är alltid hungriga. Den enda maten de har att äta är kassavablad, som de gör gröt av.

– Man känner sig helt vanmäktig inför deras situation. Man kan inte föreställa sig vilken smärta det måste vara i hennes hjärta, att inte kunna ge dem mat så att de slipper vara hungriga, säger Lars efter mötet med Vola.  

0891vahavola-liggande.jpg
Vola Lambae berättar att det enda hon har att ge sina barn är kassavablad, som hon gör gröt av. Foto: © UNICEF/ OrreFoto: © UNICEF/ Orre

Vad gör UNICEF?  

UNICEF kämpar på flera olika sätt i Madagaskar för att hjälpa utsatta familjer. Bland annat genom att starta mobila hälsokliniker med utbildad personal som söker upp familjer och ser till att de får den vård de har rätt till. Vi jobbar även långsiktigt med att utbilda familjer och samhällen om hur de kan äta mer näringsrikt. Vi stöttar också regeringar för att system ska finnas på plats som hjälper de allra mest utsatta familjerna.

I regionen där Vola och hennes barn bor, behandlar UNICEF omkring 1 400 barn varje år mot akut undernäring. Lars och Junior får följa med när lilla Mosa får näringsrik behandling på ett av hälsocentren. 

madagaskar-lerin-stillbild-beskuren-880x495.jpg
Junior ger Mosa nötkräm som innehåller vitaminer och mineraler och är särskilt framtagen för att undernärda barn snabbt ska gå upp i vikt. Foto: © UNICEF/ OrreFoto: © UNICEF/ Orre

Se hela reportaget med Lars och Junior, och mycket mer, i ”Världens viktigaste kväll” på onsdag 20.00 i TV4.

För att hjälpa fler barn som Mosa behövs mer resurser. Du kan hjälpa till, bli Världsförälder idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.