0047la_paz-beskuren-880x494.jpg

”Barnen blir inte

älskade av någon”

Inför "Världens viktigaste kväll" åkte artisten Måns Zelmerlöw med UNICEF till Bolivia, ett av Sydamerikas fattigaste länder. Där träffade han Michael, 11 år, som bor och arbetar på gatan. Han lever ett mycket farligt liv där han ständigt riskerar att utsättas för våld, övergrepp och människohandlare.

Skribent |

Publicerad |

2019 04 30

Uppdaterad |

2019 04 30

”Barnen blir inte älskade av någon”

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

Michael 11 år, bor i staden La Paz i Bolivia. Tillsammans med sin lillasyster Nicole 10 år, och lillebror Angelo 2 år, lever han ett mycket utsatt liv på gatan fyllt av faror och hot. Barn som lever på gatan riskerar tidigt att dras in i kriminalitet och prostitution och många börjar använda droger, något som dämpar hungern och blir en flykt från verkligheten. Barnen är också extra mottagliga för sjukdomar eftersom de saknar tillgång till vård, rent vatten, näringsrik mat och skydd mot kylan.

– Några barn dör för att de dricker alkohol och använder droger. Andra dör av kyla, berättar Michael.

0047la_paz-beskuren-880x494.jpg
Syskonen Michael, Nicole och Angelo sover ofta under broar runt om i staden La Paz, i Bolivia. Foto: © UNICEF/OrreFoto: © UNICEF/Orre

Många gatubarn i Bolivia tvingas börja arbeta i tidig ålder för att försörja sig själva och sin familj, och har därför inte möjlighet att gå i skolan. Michael försörjer familjen genom att tvätta bilfönster. Han har alltid med sig sina småsyskon och är ständigt rädd för att lillebror Angelo ska springa ut i gatan och bli påkörd.

– Barnen blir inte sedda här. De blir inte älskade av någon. Tänk om mina söner hade växt upp så här, säger Måns när han ser hur barnen lever på gatorna runt om i La Paz.

Ett annat stort problem är att de flesta gatubarn helt saknar födelsebevis, vilket gör att de inte finns registrerade och saknar alla möjligheter att få sjukvård eller skolgång. Dessutom har myndigheterna svårare att skydda barn som saknar namn och identitet mot barnarbete och tvångsäktenskap.

0121la_paz-880x587.jpg
Michael, 11 år jobbar med att tvätta bilar i La Paz, Bolivia. Här tillsammans med sin syster Nicole, 10 år och Måns Zelmerlöw. Foto: © UNICEF/ OrreFoto: © UNICEF/ Orre

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar på flera sätt för att skydda barn som Michael och hans syskon. Först och främst tar vi hjälp av specialutbildade socialarbetare för att identifiera vilka barn som arbetar och bor på gatan. Barnen får sedan komma till center där de får hjälp med att lämna livet på gatan. Centren fungerar som fritidshem där barnen får träffa utbildade vuxna som ger dem stöd i att anpassa sig till mer ordnade och trygga liv, lär dem meningsfulla aktiviteter, ger dem ökat självförtroende och så småningom hjälper dem att börja i skolan. Varje barn på centret har en UNICEF-kontaktperson som de alltid kan vända sig till. Kontaktpersonen följer också med barnen till sjukhus om de behöver vård, eftersom barn som saknar födelsebevis annars inte får hjälp på sjukhus eftersom de inte finns i några register.

Vi hjälper också barn som lever helt ensamma att återförenas med sina familjemedlemmar, och ser till att föräldrar som har svårt att försörja sina familjer får stöd och utbildning. Arbetet går ut på att hitta långsiktiga lösningar för att säkerställa en trygg tillvaro för barnen.

Här behövs så mycket hjälp. Och det är så enkelt att hjälpa.

Måns Zelmerlöv

Måns Zelmerlöws reportage och mycket mer kan du se i ”Världens viktigaste kväll” imorgon klockan 20.00 i TV4. Missa inte det.

P.s. För att hjälpa fler barn som Michael, Nicole och Angelo behövs mer resurser. Du kan hjälpa till, bli Världsförälder idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

gatubarn_dhaka0025-scaled.jpg

I februari reste programledaren Pär Lernström till Bangladesh med UNICEF. I huvudstaden Dhaka finns över tvåhundratusen gatubarn som dagligen riskerar att utsättas för våld och trafficking. På en busscentral i Dhaka träffade han bland annat Sagor, 12 år, som sover på centralen om nätterna och samlar plastflaskor för att försörja sig om dagarna.

junior-0036la_paz-880x587.jpg

UNICEF uppskattar att omkring 100 miljoner barn lever på gatan runt om i världen. Orsakerna är många och barnen är utsatta för en mängd livshotande risker. UNICEF arbetar både långsiktigt och förebyggande med olika insatser för att hjälpa barnen och undvika att fler hamnar på gatan.

david-Andreas-Karlsson-575x412.jpg

I Georgien lever och arbetar runt 1 500 barn på gatan. Majoriteten av dem har familjer, men fysiskt och psykiskt våld, fattigdom, missbruk och hälsoproblem gör att barnen inte kan leva med sina föräldrar utan istället tvingas tigga på gatorna för att överleva. Inför Humorgalan 2013 reste UNICEF-ambassadören David Hellenius till Tbilisi i Georgien där han träffade 13-åriga Nona levt på gatan i flera år.