bild-blogg-klimat-1-880x587.jpg

Klimatförändringar hotar barns

liv – världsledare måste vakna

Flera miljoner barn har drabbats av den senaste tidens cykloner som dragit in över Moçambique, Indien och Bangladesh. Extremväder, cykloner och översvämningar, till följd av klimatförändringar, blir allt vanligare. UNICEF är oroade eftersom redan utsatta barn råkar mest illa ut.

Skribent |

Publicerad |

2019 05 07

Uppdaterad |

2019 05 07

Klimatförändringar hotar barns liv – världens ledare måste vakna

Över 120 000 barn drabbades av cyklonen Kenneth som drog in över Moçambique i slutet av april, och var den starkaste stormen som landet någonsin uppmätt. Bara sex veckor tidigare drog cyklonen Idai fram i landet, med förödande följder för över en miljon barn. De senaste dagarna har omkring tio miljoner barn hotats av cyklonen Fani, som beskrivs som Indiens starkaste cyklon på över 20 år.

–  Vi ser en oroande trend. Cykloner, torka och andra extrema väderhändelser ökar i frekvens och intensitet. Som vi sett i Moçambique och på andra ställen påverkas fattigare länder och samhällen värst. För barn som redan är utsatta kan konsekvenserna bli förödande, säger Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef.

UNICEFs oro för hur klimatförändringarna påverkar barnens liv ökar. Vi uppmanar nu världens ledare att ta riskerna på allvar. 

–  Drunkning, jordskred, dödliga sjukdomar som kolera och malaria, undernäring och psykologiska trauman är några av de risker som barnen utsätts för, säger Gautam Narasimhan, senior rådgivare för klimatförändringar på UNICEF.

bild-blogg-klimat-2-880x587.jpg
Louisa Pedro Luis dotter, Anna Luis 2 år, får behandling för malaria i ett UNICEF-stött center i Beira, Moçambique. Foto: © UNICEF/James OatwayFoto: © UNICEF/James Oatway

Vad gör UNICEF?
UNICEF arbetar för att begränsa effekterna av extrema väderhändelser, bland annat genom att utforma vattensystem som klarar cykloner och saltvattenförorening samt stärka upp skolbyggnader. Vi jobbar även förberedande genom att exempelvis stötta lokala hälsocenter i riskområden och förbereda på plats med livräddande produkter inför kommande väderkatastrofer. Vi ser också till att barn i riskområden får utbildning i hur de ska agera när en katastrof inträffar, för att minska antalet skadade.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.