is-un0299646-880x587.jpg

Barn till IS-anhängare

måste skyddas

Tusentals barn till IS-anhängare lever under svåra förhållanden i Syrien och Irak. UNICEFs högsta chef Henrietta Fore uppmanar nu samtliga medlemsländer att ta sitt fulla ansvar för barnen och ge dem det stöd och skydd de har rätt till. Det innefattar åtgärder för att återföra barnen till sina hemländer.

Skribent |

Publicerad |

2019 05 22

Uppdaterad |

2019 05 22

Barn till IS-anhängare måste skyddas – alla länder uppmanas ta sitt ansvar

De här barnen är offer, inte förövare, säger Henrietta Fore och betonar att de tusentals barn till IS-anhängare som sitter fast i läger, häkten eller barnhem i Syrien, Irak och andra länder tillhör världens mest utsatta. De lever under fruktansvärda förhållanden och har ofta inte stöd från familj eller släkt. Många är fast i lägren tillsammans sina mammor medan andra är helt ensamma.

De här barnen stigmatiseras och fördöms, både av sina egna samhällen och av sina hemländers regeringar. Det innebär enorma utmaningar, juridiskt, praktiskt och politiskt, att ge de här barnen möjlighet att återvända till sina hemländer.

Bara i Syrien räknar UNICEF med att närmare 29 000 barn med utländsk anknytning är fast i läger, de flesta under 12 år. Av dem är omkring 20 000 från Irak och resten från runt 60 andra länder. Utöver dem tros 1 000 barn vara fast i Irak.

Majoriteten av barnen är födda i det IS-kontrollerade området i Irak med omnejd eller har tagits dit av sina föräldrar. Resten, till största del pojkar, har tvingats eller manipulerats att ansluta sig till väpnade grupper. Vissa har varit tvungna för att överleva. De här barnen är offer för djupt tragiska omständigheter och utsätts för grova kränkningar av sina rättigheter. De måste tas om hand och behandlas som de barn de är.

UNICEF uppmanar nu samtliga medlemsländer att ta sitt fulla ansvar för sina medborgare och, i enlighet med barnkonventionen, skydda alla barn under 18 år. Det gäller barn med koppling till väpnade grupper oavsett om de befinner sig i sitt hemland eller utomlands.

UNICEF uppmanar särskilt medlemsländerna att:


• Förse barn som är medborgare i landet med giltiga identitetshandlingar
• Förhindra att barnen är eller blir statslösa
• Stötta barnen i ett säkert, värdigt och frivilligt återvändande till sina hemländer
• Säkerställa att frihetsberövande av ett barn ska ske i enlighet med lag och endast får användas som en sista utväg och för kortast lämpliga tid
• Försäkra sig om att internationellt erkända riktlinjer om en rättssäker process efterlevs för de barn som är straffmyndiga och misstänkta för brott.

De här barnen måste behandlas som offer, inte som förövare. Alla beslut som rör de här barnen ska tas med hänsyn till varje barns bästa och i enlighet med internationella rättsliga principer.

UNICEF arbetar nära medlemsländerna, internationella organisationer och andra delar av FN för att säkerställa en samstämmig strategi i det här arbetet.

Bara en bråkdel av barn till IS-anhängare har i dagsläget återförts till sina länder. UNICEF har hittills stöttat återförandet av över 270 barn. Rent praktiskt har det inneburit samarbete med länders ministerier och konsulat samt juridiskt stöd, men också hjälp att följa med barnen till hemlandet, stödja dem i återföreningen med sina familjer och släktingar och att återanpassas till samhället.

Tusentals barn till utländska IS-anhängare lever dock fortfarande under svåra förhållanden i bland annat Syrien och Irak, utan möjlighet att ta sig därifrån. UNICEF tror att det internationella samfundet kan göra betydligt mycket mer än vad som redan gjorts för att skydda dem.

UNICEF är fortsatt djupt oroad över situationen för de tusentals syriska och irakiska barn som lever i IS-kontrollerade områden i sina egna länder, och som fortfarande är i fara. Även för de här barnen bör frihetsberövning undvikas i största möjliga mån och internationella riktlinjer för unga lagöverträdare måste tillämpas. Alla barn som är drabbade av konflikten i Syrien och Irak måste få sina rättigheter tillgodosedda.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.