un0220871.jpg

Livsviktiga insatser för

miljontals barn i katastrofer

UNICEF arbetar för att försäkra att varje barn överlever och utvecklas. Förra året fanns vi på plats i 285 katastrofer världen över, och hjälpte miljontals barn med livsviktig näring, sjukvård, rent vatten och skydd.

Skribent |

Publicerad |

2019 06 10

Uppdaterad |

2019 06 10

Livsviktiga insatser för miljontals barn i katastrofer

Konflikter är den främsta anledningen till att människor är i behov av humanitärt stöd världen över. På grund av många, långvariga konflikter ökade behovet av att hjälpa barn under 2018. Så många som 420 miljoner barn – en femtedel av världens barn – bor i ett konfliktdrabbat område.

Under förra året fanns UNICEF på plats i 285 katastrofer i 90 olika länder, och såg till att miljontals barn fick livsviktig hjälp inom hälsa, näring, vatten, sanitet, hygien, utbildning och skydd.

un0220871.jpg
Alaa, 1,5 år, har flytt från våldet i Syrien och får behandling för diarré på en FN-stödd klinik i Jordanien. Vi har levererat 15 lastbilar med rent vatten, näring och hygienartiklar till området för att skydda barn mot diarré, uttorkning, feber och underFoto: © UNICEF/Jenkins

UNICEF finns på plats i majoriteten av världens länder och når snabbt fram till utsatta barn för att ge dem den hjälp de behöver. Vi ser också till att de skyddas mot våld och övergrepp. När de mest akuta behoven är tillgodosedda, ser vi till att barnen så fort som möjligt kan fortsätta sin skolgång och få hjälp att bearbeta sina traumatiska upplevelser. Vi arbetar också för att återförena familjer som har kommit ifrån varandra.

Våra katastrofinsatser har under 2018 bland annat bidragit till att:

  • 3,4 miljoner barn har fått behandling för svår akut undernäring,
    88 procent av dem tillfrisknade under året

  • 6,9 miljoner barn har fått tillgång till utbildning

  • 19,6 miljoner barn har blivit vaccinerade mot mässlingen

  • 43,6 miljoner människor har fått tillgång till rent vatten

un0240859.jpg
Krisen i Jemen är en av världens största och bristen på sjukvård och rent vatten innebär stor risk för sjukdoms- utbrott. Med våra insatser fick 732 000 personer vaccin mot kolera. Insatserna bidrog till att bota ett av de största kolerautbrotten någonsinFoto: © UNICEF/Al-Haj

Tack vare våra givare, partners och personal på plats i katastrofer har miljontals barn världen över fått livsviktigt stöd. Men konflikterna pågår än, och många barn är fortfarande i behov av akut hjälp.

Du kan vara med och kämpa för barn som drabbas av katastrofer och konflikter, ge en gåva idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.