un0284007-880x584.jpg

Sudans barn vill

ha fred

Den politiska situationen i Sudan fick en våldsam vändning när militären öppnade eld mot fredliga demonstranter. Sedan dess har 19 barn dödats och 49 skadats. UNICEF finns på plats för att ge barn livsviktigt skydd, näring och rent vatten.

Skribent |

Publicerad |

2019 06 17

Uppdaterad |

2019 06 17

Sudans barn vill ha fred

Den 3 juni öppnade militären eld mot demonstranter som krävde en övergång till en demokratisk regering i Sudan. Till följd av det eskalerade våldet har hittills 118 personer dödats, 19 av dem var barn.

Våldet pågår fortfarande och tusentals oskyldiga barns liv står på spel när skolor, sjukhus och hälsocenter plundras och förstörs. Föräldrar är rädda för att låta sina barn lämna hemmet eftersom de riskerar att dödas, skadas, utnyttjas sexuellt eller bli tillfångatagna.

un0284007-880x584.jpg
Huda, tio år, utanför en UNICEF-stödd skola i östra Sudan. Foto: © UNICEF/SariOmerFoto: © UNICEF/SariOmer

Efter årtionden av konflikt lever barn i Sudan sedan tidigare i utsatthet, och det upptrappade våldet förvärrar den redan kritiska situationen. Brist på vatten, mat och medicin har rapporterats över hela landet, vilket hotar barns hälsa och välbefinnande.

– Våldet måste få ett slut. UNICEF vädjar till alla involverade att hålla barnen utanför våldet. Varje attack mot barn, skolor eller sjukhus är ett grovt brott mot barns rättigheter, säger Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef.

un0320102-880x587.jpg
UNICEF levererar livsviktiga produkter som ska delas ut på sjukhus i Khartoum och Omdurman. Foto: © UNICEF/SariOmer

Sudans barn vill ha fred. Vi finns på plats för att ge barnen det skydd de behöver. Med våra insatser får miljontals barn rent vatten, näring, vaccin och psykosocialt stöd.

I katastrofer och konflikter drabbas alltid barnen värst. Vi kommer aldrig att sluta kämpa för att barn ska få det skydd de har rätt till. Du kan hjälpa till, ge en gåva så är du med och räddar barns liv:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.