bild-blogg-vattenun0318072-880x587.jpg

2 miljarder människor har fått

rent vatten senaste årtiondena

Miljarder människor världen över har fått bättre tillgång till rent vatten. Men klyftorna är stora när det gäller vilka som får ta del av förbättringarna. Fattiga områden på landsbygden drabbas värst, visar ny rapport från UNICEF och WHO som släpps idag, tisdag.

Skribent |

Publicerad |

2019 06 18

Uppdaterad |

2019 06 18

Nära två miljarder människor har fått rent vatten senaste decennierna

Sedan år 2000 har 1,8 miljarder människor fått tillgång till rent dricksvatten. Men fortfarande saknar 2,2 miljarder människor möjlighet att dricka rent vatten, och de som är värst utsatta är barn och deras familjer i landsbygdsområden. Av de som saknar rent vatten i närheten av sin bostad bor 80 procent på landsbygden.

–  Att minska ojämlikheten när det gäller tillgång till, och kvaliteten på, vatten, sanitet och hygien bör vara prioriterat av regeringarna, säger Kelly Ann Naylor, biträdande chef för vatten och sanitet på UNICEF.

Dålig tillgång till rent vatten får allvarliga konsekvenser för människors hälsa och orsakar sjukdomar som kolera, dysenteri, hepatit A och tyfus. Varje år dör 297 000 barn under fem år av diarrésjukdomar på grund av smutsigt vatten och brist på sanitet och hygien.  

Mer från rapporten:

  • 673 miljoner människor tvingas göra sina behov utomhus, av dem bor 90 procent på landsbygden.

  • 3 miljarder människor saknar möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten.

  • 144 miljoner människor tvingas hämta dricksvatten från öppna källor som sjöar, floder och dammar.

  • 2 miljarder människor saknar grundläggande sanitet, exempelvis ordentliga toaletter eller latriner.  

Vad gör UNICEF?
Att ge barn tillgång till rent vatten är en av våra viktigaste prioriteringar. I över 100 länder arbetar UNICEF långsiktigt tillsammans med regeringar och lokala organisationer för att förbättra tillgången till vatten, sanitet och hygien i de fattigaste och mest utsatta områden. Förra året levererade vi dricksvatten till över 43 miljoner människor i katastrofer.

Vill du hjälpa till? I vår gåvoshop kan du köpa exempelvis vattenreningstabletter eller en vattenpump, och bidra till att fler barn och deras familjer får tillgång till rent vatten.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.