vatten-un0219073.jpg

Det livsviktiga

vattnet

Världsvattenveckan arrangeras i augusti varje år i Stockholm. Ett tillfälle för experter inom området att träffas och diskutera hur vattensituationen världen över ser ut. Eftersom att vatten och sanitet är ett av UNICEFs fokusområden, finns vi på plats och föreläser samt deltar i diskussionerna.

Skribent |

Publicerad |

2019 08 26

Uppdaterad |

2019 08 26

Det livsviktiga vattnet

UNICEF arbetar över hela världen för att säkerställa människors tillgång till rent vatten, hygienartiklar och toaletter. Vi ger stöd till utbyggandet av vatten- och avloppssystem och borrar brunnar. Vi installerar pumpar och utvecklar metoder för att säkerställa vattnets kvalitet med mera. Trots att många framsteg gjorts i vattenfrågan, finns det fortfarande mycket kvar att göra.

vatten-un0219073.jpg
En pojke tvättar sig i Cox's Bazar, Bangladesh.Foto: © UNICEF/Modola

Vi arbetar dagligen med att förbättra barns situation, exempelvis genom information kring vikten av handtvätt med tvål och vatten. Handtvätt kan skydda barn från att drabbas av sjukdomar som exempelvis diarré och lunginflammation, något som kan vara livshotande om man är liten. Idag bor det cirka 7,7 miljarder människor på jorden och omkring 3 miljarder saknar möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten i sina hem.

un0334774-vatten.jpg
Handtvätt med tvål och vatten kan rädda liv.Foto: © UNICEF/ Rice-Chudeau
  • Dessutom beräknas cirka 2,1 miljarder människor sakna tillgång till rent dricksvatten.

  • Omkring 673 miljoner människor har inte någon toalett och tvingas uträtta sina behov utomhus.

  • 17 miljoner kvinnor föder barn på sjukhus som saknar tillgång till rent vatten – det är ungefär lika många människor som bor i hela Holland.

vatten-fani-llaurado.jpg
Två systrar tvättat händerna. Foto: © UNICEF/Llaurado

UNICEF arbetar varje dag, året om för att förbättra situationen för barn världen över. Vi vet att det går att förändra saker till det bättre, men vi klarar oss inte utan stöd från våra fantastiska givare och partners. Var med och förse en familj med rent vatten, sanitetsprodukter och tvålar.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.