un0342025.jpg

I Dorians spår: barn i

behov av akut hjälp

I nästan två dagar härjade orkanen Dorian över önationen Bahamas. Minst 43 personer har dött, tusentals saknas och många är i akut behov av hjälp. UNICEF arbetar dygnet runt för att leverera rent dricksvatten, näring och stöd till familjer som har överlevt stormen.

Skribent |

Publicerad |

2019 09 10

Uppdaterad |

2019 09 10

I Dorians spår: barn i behov av akut hjälp

Orkanen Dorian som slog mot Bahamas den första september är en av de mest intensiva stormarna någonsin. Hårdast drabbade blev öarna Abaco och Grand Bahama. Enligt myndigheterna har minst 68 000 människor drabbats, varav 18 000 barn och ungdomar. Hittills har minst 43 personer dött, tusentals är saknade och många av de överlevande är i akut behov av humanitär hjälp.

un0342025.jpg
Guyana, ett år, får tillsammans med sin mamma skydd på en anläggning för familjer som tvingades fly från Dorian.Foto: © UNICEF/Moreno Gonzalez

De omfattande skadorna på vägar och transportanläggningar gör det extremt svårt att leverera humanitär hjälp och som så ofta i katastrofer har de mest utsatta familjerna drabbats hårdast. UNICEFs hjälparbetare finns på plats och arbetar dygnet runt för att leverera hjälp till alla som behöver det. De vittnar om den stora förödelsen i och runtom området Marsh Harbour på ön Abaco, där skolor och sjukhus har rasat, hus och vägar har kollapsat och bilar och båtar hänger i träden.

un0341853.jpg
Benson Etienns, 15 år, cyklar runt Marsh Harbour för att se vad som finns kvar av hans hemort. ”Vi var tvungna att simma för livet i det smutsiga vattnet. Nu är allt förstört, varenda skola. Och det finns inget vatten att dricka”, säger han.Foto: © UNICEF/Moreno Gonzalez

Översvämningarna har äventyrat vatten- och sanitetssystemen och bristen på tillgång till rent dricksvatten och sanitet gör att människor riskerar att drabbas av vattenburna sjukdomar.

– Många av de barn och familjer som har överlevt orkanen har förlorat sina hem, sin försörjning och sina släktingar. Nu är det bråttom att se till att de får hjälp. Det mest brådskande är att leverera rent dricksvatten, särskilt till mödrar och barn, säger Youssouf Abdel-Jelil, UNICEFs biträdande regionaldirektör för Latinamerika och Karibien.

un0341916.jpg
Den 7 september kom den första leveransen av livräddande produkter från UNICEF. De följande dagarna distribuerades de till familjer i de kritiskt drabbade områdena.Foto: © UNICEF/Noorani

Med stöd från regeringen och andra FN-organ arbetar UNICEF dygnet runt för att så snabbt som möjligt leverera livräddande hjälp till familjer i nöd. Den första leveransen bestod av vattenreningstabletter, vattentankar och dunkar som gav över 9 500 barn och familjer tillgång till rent vatten.

Men i Dorians spår finns det fortfarande många barn som behöver akut hjälp. Ge en gåva som ger barn i katastrofområden det skydd de har rätt till.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.