un0339478.jpg

Var med och

utrota mässling

Antalet mässlingsutbrott i världen har ökat kraftigt de senaste åren. Idag dör ett barn var femte minut i mässling. Det är ett allvarligt bakslag i kampen mot sjukdomen, som går att förebygga med vaccin. UNICEF kämpar för att utrota sjukdomen.

Skribent |

Publicerad |

2019 09 12

Uppdaterad |

2019 09 12

Var med och utrota mässling

Under 2018 rapporterades 350 000 fall av mässling globalt. Det är mer än dubbelt så många jämfört med 2017. Sjukdomen är en av de mest smittsamma som finns. Den sprids via luften och riskerar att döda barn som är undernärda, sjuka, eller för små för att vaccineras. Eftersom det inte finns någon direkt behandling mot sjukdomen är det livsviktigt att barn blir vaccinerade.

På grund av kriser och konflikter på många håll i världen har antalet vaccinerade barn minskat de senaste åren, vilket har lett till flera mässlingsutbrott. Många föräldrar har inte möjlighet att vaccinera sina barn på grund av otillräcklig sjukvård, höga avgifter och brist på information. För de barnen är UNICEFs vaccinationsinsatser livsviktiga.

un0339478.jpg
Mubashir, nio månader, blir vaccinerad mot mässling i Kabul, Afghanistan.Foto: © UNICEF/Dejongh

Antalet fall av mässling har även ökat i många hög- och medelinkomstländer. I takt med att misstron mot vaccin ökar, ökar även antalet mässlingsfall. Det innebär att den positiva utvecklingen som vi har sett sedan år 2000 har avstannat. Under 2010-talet har flera stora mässlingsutbrott skett i Europa, till exempel i Frankrike och Rumänien, med tiotusentals smittade.

Nästan alla fall av mässling går att förebygga, men ändå drabbas barn även på platser där det inte finns någon ursäkt för det. Mässling må vara sjukdomen, men alltför ofta är det felaktig information och misstro som är det farligaste. Vi måste göra mer fö

Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef

Att alla barn i världen får tillgång till vaccin är inte bara av intresse för låginkomstländerna, utan för hela världen. Även om flera av de farligaste barnsjukdomarna sedan många år har varit utrotade i vår del av världen, innebär det inte att vi är skyddade från smitta. Sjukdomar sprids lätt över landgränser och om de inte behandlas kan epidemier bryta ut. Så, genom att vaccinera andra skyddar vi även oss själva.

UNICEF är världens största inköpare av mässlingsvaccin. Vi har vaccinerat barn i över 45 år och har, i ett nära samarbete med forskare och vaccinexperter, samlat på oss enormt mycket kunskap och erfarenhet om hur vaccin fungerar.

Vaccination är ett av de kraftfullaste sätten att skydda barn från allvarliga sjukdomar. Få andra hälsoinsatser har haft så stor betydelse för att minska dödligheten bland barn. Men för att kunna skydda alla barn mot mässling behövs mer resurser.

Vanliga frågor om mässlingsvaccin

Varför är det viktigt att vaccinera barn motmässling?

Var femte minut dör ett barn i mässling, och antalet mässlingsfall har fördubblats mellan år 2017 och 2018. Sjukdomen är en av de mest smittsamma som finns och riskerar att döda barn som är undernärda, sjuka eller för små för att vaccineras.

På grund av kriser och konflikter på många håll i världen har antalet vaccinerade barn minskat de senaste åren, vilket har lett till flera mässlingsutbrott. I många hög- och medelinkomstländer är motstånd mot vaccin ett växande problem. Det har resulterat i flera stora mässlingsutbrott även i Europa. Det är viktigt att föräldrar får korrekt information om vaccin så att alla barn får grundläggande skydd mot den farliga sjukdomen. Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Kan mässlingsvaccin orsaka allvarliga sjukdomareller autism?

I början av 2000-talet publicerades en omdiskuterad artikel i en vetenskaplig tidskrift som indikerade en koppling mellan mässlingsvaccin och autism. Men på grund av forskningsfusk drog den vetenskapliga tidskriften tillbaka artikeln.  

Forskning i flera olika länder har kommit fram till att det inte finns någon koppling mellan mässlingsvaccin och tarmsjukdom med efterföljande autism (1).

Många människor fick narkolepsi av vaccinet mot svininfluensan, hur vet ni att mässlingsvaccin är säkert?

Allt vaccin från UNICEF är rekommenderade av Världshälsoorganisationen (WHO) och har genomgått noggrann kvalitetskontroll. Mässlingsvaccinet är mycket välbeprövat och har använts sedan 1963 med goda resultat. Innan dess inträffade stora mässlingsutbrott regelbundet och förorsakade ungefär 2,6 miljoner dödsfall varje år.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.