ence_indonesien_un0245867-880x587.jpg

Vad innebär det

att vara Världsförälder?

Som Världsförälder bidrar du med en summa pengar varje månad. Pengarna gör att vi kan rädda barn från svält och livshotande sjukdomar. De gör att barn som har förlorat allt får bearbeta trauman och gå i skolan. Och de gör att barn runt om i världen, som lever mitt i krig och katastrofer, kan få känna glädje och hopp om framtiden.

Skribent |

Publicerad |

2019 09 20

Uppdaterad |

2019 09 20

Vad innebär det att vara Världsförälder?

Du hjälper barn som behöver det mest
Inget barn är skyldig till att krig bryter ut, eller att katastrofer ödelägger hela byar och tvingar människor på flykt. Inget barn har förtjänat att svälta eller att bli utsatt för våld. Ändå drabbas barn som Ence, varje dag, året runt, av omänskliga orättvisor. Därför finns UNICEF. Vi ger barn över hela världen bättre möjligheter att överleva, utvecklas och känna glädje inför sin framtid.

Som Världsförälder hos oss bidrar du med en valfri summa pengar varje månad. Pengarna går sedan direkt till de barn i världen som behöver det mest. Regelbundenheten i din gåva har stor betydelse, den ger oss möjlighet att jobba långsiktigt och kraftfullt med att förbättra barns chanser att överleva, leva och nå sin fulla potential.

un0276426_beskuren.jpg
Foto: © UNICEF/Almahbashi

Vi kämpar för att stoppa undernäring
Saba (bilden) bor i Hodeidah, Jemen. När hon kom till ett av UNICEFs hälsocenter var hennes liv i fara. Hon led av svår undernäring, feber och diarré men efter omkring tre dagars behandling på centret började Saba återhämta sig.

Läget i Jemen är akut. Krig och ekonomisk kris har gjort att hundratusentals barn i landet lider av svår akut undernäring. Det UNICEF-stödda hälsocentret där Saba fick hjälp behandlar undernärda barn och ger familjer information om näring och hygien.

Vi finns där för barnen i Jemen så länge de behöver oss. Och vårt arbete ger resultat. Med vaccin, rent vatten och näringsrik mat för att stoppa undernäringen har vi redan hjälpt miljoner människor, och med din hjälp kan vi göra ännu mer.

Dina pengar kommer fram – och räddar barns liv varje dag
Av varje hundralapp du bidrar med går 88 kronor direkt till barnen. 11 kronor används till kostnader för insamling, så att vi ska kunna hjälpa ännu fler barn. Den sista kronan går till administration, det vill säga kostnader som behövs för att vi ska kunna driva organisationen.

100 kronor i månaden under ett år räcker exempelvis till:

  • 275 doser mässlingsvaccin som räddar 137 barn från att drabbas av mässling.
    Varje dag dör barn i mässling. Vaccination är det enda sättet att helt skydda barn mot sjukdomen. Två doser mässlingsvaccin behövs för att få fullgott skydd.

  • 11 578 vattenreningstabletter som kan rena upp till 231 560 liter smutsigt vatten.
    2,2 miljarder människor saknar tillgång till rent vatten. Många tvingas använda flodvatten eller grävda brunnar och dammar med förorenat vatten. Det leder till att 800 barn dör varje dag på grund av smutsigt vatten, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien.

  • 312 påsar nötkräm mot undernäring.
    Nötkrämen är speciellt framtagen för att undernärda barn snabbt ska öka i vikt. Endast tre påsar om dagen kan vara allt som krävs för att ett undernärt barn ska överleva.

  • 3 793 blyertspennor och 277 skrivböcker.
    För barn som har drabbats av katastrofer och konflikter är skolan viktig eftersom den ger en känsla av vardag och en möjlighet att bearbeta vad de har varit med om.

madaeleine_kongo_un0271278-880x587.jpg
Madeleine Kabondia (vänster), en lokal UNICEF-utbildad hälsoarbetare i Demokratiska republiken Kongo, jobbar med att sprida kunskap om mödravård, undernäring och HIV bland befolkningen. Här mäter hon armen på Mujinga Félies barn för att se om de lider av Foto: © UNICEF/Tremeau

Det blir bättre
Trots att världen är en mörk plats för alldeles för många barn så finns det hopp. Sedan 1946 har vi kämpat på barnens sida, och det ger resultat. För miljoner föräldrar och deras barn blir faktiskt situationen bättre och framtiden ljusare.

Under förra året fanns UNICEF på plats i 285 katastrofer i 90 olika länder, och såg till att miljontals barn fick livsviktig hjälp inom hälsa, näring, vatten, sanitet, hygien, utbildning och skydd.

Våra katastrofinsatser ledde bland annat till att...

  • 3,4 miljoner barn fick behandling för svår akut undernäring,
    88 procent av dem tillfrisknade under året.

  • 6,9 miljoner barn fick tillgång till utbildning.

  • 19,6 miljoner barn blev vaccinerade mot mässlingen.

  • 43,6 miljoner människor fick tillgång till rent vatten.

glada_barn_elfenbenskusten_un0313104-880x587.jpg
Tillsammans med våra Världsföräldrar kämpar vi varje dag för att göra världen till en ljusare plats för alla barn.Foto: © UNICEF/Dejongh
Kopiera länk

Relaterade artiklar

_P6A4720.jpg
En kväll för alla barn

UNICEFs årliga insamlingskväll – En kväll för alla barn gick av stapeln igår tisdag, 30 maj, på TV4. Det var en magisk kväll som bidrog till att vi nu är sammanlagt över 280 000 Världsföräldrar. Ett stort tack till alla er som gör skillnad för barn – varje dag!

230508_UNIF1420.jpg
En kväll för alla barn

Den 30 maj, kl 20.00, sänds UNICEFs årliga insamlingskväll i TV4 som i år heter “En kväll för alla barn”. Lotta Engberg och Amie Bramme Sey leder oss genom den direktsända livesändningen som varvas med uppträdanden, livemusik, underhållning och gripande berättelser från barn runt om i världen.

unicef-vvk-resultatbild-1200x630-1.jpg

UNICEFs TV-gala Världens viktigaste kväll var full av starka reportage, rörande framträdanden och roliga humorinslag. Men viktigast av allt var att 8 380 personer anmälde sig till att bli Världsföräldrar under kvällen.