un035311.jpg

Klimatförändringar hotar

barnens framtid

Antalet extrema naturkatastrofer ökar runt om i världen och barns liv är i fara. Varje år dör 1,7 miljoner barn under fem år till följd av klimatförändringar, och siffran för hur många barn som kommer påverkas negativt framöver är betydligt högre. Det här är ett problem som inte kan vänta. UNICEF arbetar intensivt för att rädda och skydda barnen.

Skribent |

Publicerad |

2019 09 27

Uppdaterad |

2019 09 27

Klimatförändringar hotar barnens framtid

Klimatförändringar är ett direkt hot mot barns hälsa. Cykloner, översvämningar och extremväder förstör sjukhus och skolor. Barn förlorar sina hem, och till och med vänner och familjemedlemmar. Torka leder till förstörda skördar och brist på mat. Skadade vattenanläggningar gör att vattenburna sjukdomar som kolera sprids, vilket snabbt blir livshotande för små barn. År 2040 beräknas omkring 600 miljoner barn att bo i områden med begränsad tillgång till rent vatten.

Luftföroreningar är ett annat allvarligt hot mot barns hälsa. Idag bor omkring två miljarder barn i områden där föroreningsnivåerna överskrider Världshälsoorganisationens (WHO:s) riktlinjer. Nästan 90 procent av alla sjukdomsfall orsakade av klimatförändringar drabbar barn under fem år. Att andas giftig luft är inte bara direkt farligt för hälsan, utan riskerar även att påverka hjärnans utveckling.

un035311.jpg
Extremväder, cykloner och översvämningar, till följd av klimatförändringar, blir allt vanligare. UNICEF är oroade eftersom redan utsatta barn råkar mest illa ut. Foto: © UNICEF/LeMoyne

Vad gör UNICEF?

UNICEF jobbar på flera sätt för att skydda barn från effekterna av klimatförändringar och miljöförstöring. Vi arbetar bland annat med att:

- Utforma vattensystem som klarar cykloner och saltvattenförorening, för att begränsa effekterna av extrema väderhändelser.

- Göra sjukhus bättre rustade för klimatförändringar och naturkatastrofer.

- Stärka skolbyggnader för att skydda elever och deras skolgång.

- Leverera livräddande produkter till lokala hälsocenter för att förbereda dem inför kommande väderkatastrofer.

- Ge barn i riskområden utbildning i hur de ska agera när en katastrof inträffar, för att minska antalet skadade.

- Samarbeta med regeringar och partners världen över för att inkludera barn som en väsentlig del av klimatförändringsstrategier och katastrofplaner.

un0127078.jpg
Eftersom UNICEF arbetar i nästan alla länder i världen är vi oftast redan på plats när en katastrof inträffar. Här får familjer i Dominikanska republiken hygienkit och vattenreningstabletter. Foto: © UNICEF/ Moreno Gonzalez

Långsiktiga lösningar för en ljusare framtid
UNICEF arbetar ständigt med att utveckla långsiktiga och hållbara lösningar för att skydda barnen. Därför förser vi samhällen med verktyg och kunskap som de behöver för att själva minska effekterna av klimatförändringar. Att öka länders och skolors tillgång till grön teknik och främja användningen av hållbar energi kommer att hjälpa dem att bygga hållbara och välmående samhällen.

Barnen måste få vara med och påverka
Barnen är de som är minst ansvariga för klimatförändringarna, ändå är det de som kommer att påverkas mest. Därför samarbetar UNICEF med regeringar världen över för att barn ska få möjlighet att påverka sin framtid. Ett av många initiativ är ett program i Zambia där barn blir klimatambassadörer, ett annat exempel är en satsning i flyktinglägret Za’tari i Jordanien där barn och ungdomar utbildas och får möjlighet att uppfinna lösningar som gör dem bättre rustade inför klimatförändringar och som gör samhället mer hållbart.

UNICEF möjliggör även för barn att göra sina röster hörda i klimatfrågan. Deras deltagande och engagemang är en avgörande del i kampen mot klimatförändringar. Vi ser hur fler och fler barn runt om i världen deltar i arbetet. Nu måste regeringarna också göra sin del. För den här frågan kan inte vänta.

Genom att stödja UNICEFs arbete kan du vara med och skydda barn från effekterna av klimatförändringar, kämpa för att deras röster ska höras och bidra till en mer hållbar framtid.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.