un0283272.jpg

Kongo-Kinshasa: Tusentals barn

dör av mässling

Hittills i år har 4 096 personer dött av mässling i Kongo-Kinshasa. Majoriteten av dem var barn. Nu ökar UNICEF insatserna för att vaccinera tusentals barn och leverera livräddande mediciner till landets hälsocenter.

Skribent |

Publicerad |

2019 10 10

Uppdaterad |

2019 10 10

Kongo-Kinshasa: Tusentals barn dör av mässling – dödligare än ebola

Antalet mässlingsfall i Kongo-Kinshasa är hittills i år mer än tre gånger så stort som antalet registrerade under hela 2018. 4 096 människor har dött till följd av sjukdomen, 90 procent av dem var barn. Mässlingsutbrotten har därmed blivit mycket dödligare än ebola-utbrotten, som hittills har tagit 2 143 liv.

– UNICEF kämpar mot landets mässlingsepidemi genom att förhindra infektioner och förebygga dödsfall. Tillsammans med regeringen och partners skalar vi nu upp arbetet för att vaccinera fler barn och förse kliniker med medicin som ger de smittade en större chans att överleva, säger Edouard Beigbeder, UNICEFs representant i Kongo-Kinshasa.

un0283272.jpg
Ett barn får vaccin på ett hälsocenter i Brazzaville, Kongo-Kinshasa.Foto: © UNICEF/Dejongh

De kommande två veckorna kommer vi att leverera ytterligare 1 111 medicinska kit till hälsocenter i utsatta områden i landet. Leveransen innehåller antibiotika, vätskeersättning, smärtstillande, febernedsättande och andra förnödenheter, som ska hjälpa de 111 000 personer som just nu är drabbade av den mycket smittsamma och dödliga sjukdomen.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) måste cirka 95 procent av befolkningen få två doser mässlingsvaccin per person för att säkerställa immunitet och förhindra utbrott. I Kongo-Kinshasa hade endast 57 procent fullgott skydd mot sjukdomen innan utbrottet skedde.

Anledningen till att landet står inför den här alarmerande situationen är att miljoner kongolesiska barn inte har blivit vaccinerade samt att smittade personer saknar tillgång till hälsovård. Ett svagt hälsosystem leder till osäkerhet och misstro gentemo

Edouard Beigbeder

Under det senaste året har UNICEF vaccinerat mer än 1,4 miljoner barn mot mässling i åtta hårt drabbade provinser i Kongo-Kinshasa. Men fortfarande står miljontals barn utan skydd mot den livshotande sjukdomen. Mer hjälp behövs för att vi ska kunna vaccinera fler barn och hindra fortsatt spridning.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.