un0345155.jpg

Näringsfattig kost skadar

barns hälsa

Idag lider ett alarmerande högt antal barn i världen av undernäring eller övervikt. I en ny rapport visar UNICEF på undernäringens komplexitet – det gäller inte enbart att ge barn tillräckligt med mat, utan framför allt att ge dem mat som är näringsrik nog.

Skribent |

Publicerad |

2019 10 15

Uppdaterad |

2019 10 15

Näringsfattig kost skadar barns hälsa

På grund av bland annat fattigdom, klimatförändringar, urbanisering och ohälsosamma matvanor lider ett av tre barn – hela 200 miljoner – av undernäring eller övervikt i världen. Det är en alarmerande siffra som visar att det behövs ett nytt sätt att se på frågan om undernäring.

Undernäring kan yttra sig på olika sätt: dels som akut undernäring orsakad av matbrist, dels som dold hunger orsakad av brist på viktiga näringsämnen, men även som övervikt. Det handlar alltså inte enbart om att ge barn tillräckligt med mat, utan om att ge dem tillräckligt med näringsrik mat.

un0345155.jpg
Wel Wel, 13 månader, får näringsrik gröt av sin mamma i en av UNICEFs stödgrupper, som syftar till att förebygga undernäring genom att erbjuda mammor kurser i bland annat kost och hygien.Foto: © UNICEF/ Wilson

Många av de barn som riskerar att dö på grund av undernäring visar inte några yttre tecken på svält. De livshotande skadorna drabbar istället insidan av kroppen, framför allt hjärnan. Hela två av tre barn under två år lever idag på en bristfällig och näringsfattig kost, som utsätter dem för försämrad hjärnutveckling, svag inlärningsförmåga och lågt immunförsvar med ökad risk för infektioner och livshotande sjukdomar.

Fattigdom är grunden till att många familjer på landsbygden inte har tillgång till vatten, bördig jord och grödor för att odla den mat de behöver. I städer är det många som inte har råd att köpa mat, plus att utbudet av näringsrika livsmedel är begränsat. Det har bland annat lett till att:

  • 340 miljoner barn lider av brist på viktiga vitaminer och näringsämnen

  • 149 miljoner barn under fem år är hämmade i sin utveckling

  • 50 miljoner barn under fem år är underviktiga

  • 40 miljoner barn under fem år är överviktiga eller lider av fetma

Det är oacceptabelt att hundratals miljoner barn tvingas leva på en kost som gör att deras hjärnor och kroppar inte utvecklas som de ska.

Regeringar, företag och samhällsaktörer måste ta ansvar för att barn ska få tillräckligt med näringsrik mat för att växa och utvecklas på bästa sätt. Barns hälsa är grunden till hälsosamma och produktiva samhällen.

Läs mer i UNICEFs årliga rapport The State of the World's Children

uni212715-1.jpg
En flicka äter näringsrik lunch i Chuquibamba, Peru.Foto: © UNICEF/ Vilca
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.