uni231648.jpg

Mässlingsutbrott i Samoa

hotar barns liv

Mässlingsutbrottet i Samoa, Fiji och Tonga har spridit sig snabbt den senaste veckan och tusentals människor är drabbade. UNICEF har distribuerat nästan 300 000 doser mässlingsvaccin och mediciner till de allra mest utsatta barnen och familjerna i området.

Skribent |

Publicerad |

2019 12 02

Uppdaterad |

2019 12 02

Mässlingsutbrott i Samoa hotar barns liv

Tusentals människor har insjuknat i mässling i samband med den pågående epidemin i Samoa och grannländerna. Sjukdomen slår extra hårt mot barnen, och skolor och daghem har tvingats stänga för att förhindra att smittan sprids vidare. 

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomarna som finns. Den sprids via luften och riskerar att döda barn som är undernärda, sjuka, eller för små för att vaccineras. Eftersom det inte finns någon direkt behandling är det livsviktigt att barn blir vaccinerade.

uni231648.jpg
Foto: ©UNICEF/Stephen

Sedan första oktober har vi levererat närmare 300 000 doser livsviktigt vaccin och nödvändiga mediciner till de mest utsatta barnen och deras familjer i området.

  • Till Samoa har vi levererat 115 500 doser mässlingsvaccin, vilket ger 57 750 människor ett livslångt skydd mot sjukdomen. 

  • Leveranser med 135 000 doser vaccin har nått Fiji, och 200 000 doser är på väg. 

  • Till Tonga har vi levererat 12 000 doser mässlingsvaccin, ytterligare 6 000 doser är på väg.  

Därtill har vi bland annat levererat tält som används som vaccinationsplatser eller som isoleringsavdelningar för smittade patienter. Eftersom vaccin måste förvaras i en temperatur på mellan 2 och 8 grader ända till strax innan användning har vi också levererat speciellt utformade kylskåp.

Vi vill skydda alla barn från den livshotande sjukdomen. Men mer resurser behövs, därför är din hjälp viktig. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.