un0275997.jpg

Med din hjälp förändrar

vi världen – ett barn i taget

Miljontals barn i utsatta delar av världen lider av brist på vatten, vaccin och skydd. På fruktansvärda sätt utnyttjas de sexuellt och används som soldater i krig. Ibland kan det kännas omöjligt att förändra situationen för barnen, men UNICEF vet att det går – vi gör det just nu.

Skribent |

Publicerad |

2020 01 20

Uppdaterad |

2020 01 20

Med din hjälp förändrar vi världen – ett barn i taget

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

När världen skakas av konflikter och katastrofer lämnas barn utan vatten, mat, vaccin och sjukvård. De blir måltavlor i krig och används som soldater, bärare eller spioner av väpnade grupper. Hundratals miljoner utnyttjas sexuellt genom exempelvis våldtäkt och prostitution fruktansvärda brott mot barns rättigheter.

Det kan kännas som att problemen är så stora att en enskild individs insats inte har någon betydelse. Men det är faktiskt inte sant.

Barnen har en livlina, och det är UNICEF. Med din hjälp levererar vi livsviktigt skydd till de barn som behöver det allra mest, var de än befinner sig på jorden. 

  • Vi anlitas som vattenexperter över hela världen, borrar brunnar, installerar vattensystem i skolor och på sjukhus, och ser till att det finns vatten och tillfälliga toaletter i flyktingläger.

  • Med välplanerade vaccinationskampanjer och hundratusentals frivilliga som går från dörr till dörr vaccinerar vi miljontals barn på en vecka eller två. Till fots, på cyklar, motorcyklar, hästar eller åsnor kämpar vi för att nå ut till varje barn i varenda by.

  • När en konflikt eller katastrof bryter ut är vi ofta redan på plats för att snabbt leverera mat, mediciner, tält och rent vatten till barnen, och hjälper ensamma barn att återförenas med sina föräldrar.

  • Vi förhindrar sexuell exploatering av barn genom att engagera regeringar, rättsväsen, sociala myndigheter och skolor. Vi jobbar med lokala ledare, religiösa grupper, medier, familjer och barnen själva, för att stärka skyddsnätet kring barnen både nationellt och lokalt.

  • En av våra allra viktigaste uppgifter är att förhandla med krigsledare för att få dem att släppa barn som används i krig fria. Vi ser till att de utnyttjade barnen har ett hem att återvända till, och att de får rehabilitering och utbildning för att undvika våld även som vuxna.

Inget av det vore möjligt utan enskilda individers engagemang och agerande.

Med din hjälp förändrar vi världen.
Ett barn i taget.

un0275997.jpg
Jacksonn och Ganiko har, med stöd av UNICEF, släppts fria från beväpnade grupper i Sydsudan tillsammans med 1 000 andra barn. Barnen får nu lämna in sina vapen, sätta på sig civila kläder och hjälp att bearbeta trauman för att på bästa sätt återintegrerasFoto: ©UNICEF/ Rich
Kopiera länk

Relaterade artiklar

_P6A4720.jpg
En kväll för alla barn

UNICEFs årliga insamlingskväll – En kväll för alla barn gick av stapeln igår tisdag, 30 maj, på TV4. Det var en magisk kväll som bidrog till att vi nu är sammanlagt över 280 000 Världsföräldrar. Ett stort tack till alla er som gör skillnad för barn – varje dag!

230508_UNIF1420.jpg
En kväll för alla barn

Den 30 maj, kl 20.00, sänds UNICEFs årliga insamlingskväll i TV4 som i år heter “En kväll för alla barn”. Lotta Engberg och Amie Bramme Sey leder oss genom den direktsända livesändningen som varvas med uppträdanden, livemusik, underhållning och gripande berättelser från barn runt om i världen.

unicef-vvk-resultatbild-1200x630-1.jpg

UNICEFs TV-gala Världens viktigaste kväll var full av starka reportage, rörande framträdanden och roliga humorinslag. Men viktigast av allt var att 8 380 personer anmälde sig till att bli Världsföräldrar under kvällen.