php-2016-noorani-0078_0fa04dbee711a3d8_7390aa63c7c123c6-scaled.jpg

Elever samlade in 1,5 miljoner

genom Operation Dagsverke

Operation Dagsverke 2019 är nu avslutat och vi på UNICEF vill tacka alla fantastiska elever och lärare för ert engagemang. Tack vare era insatser kan fler barn med funktionsnedsättning i Filippinerna få det stöd och den kunskap de behöver vid och inför en katastrof.

Skribent |

Publicerad |

2020 01 28

Uppdaterad |

2020 01 28

Elever samlade in över 1,5 miljoner genom Operation Dagsverke

2019 års Operation Dagsverke, med cirka 14 000 elever från 70 olika skolor, lyckades tillsammans samla in otroliga 1 086 253 kronor. Mälarhöjdens skola i Stockholm samlade in mest – hela 96 376 kronor. Under november och december dubblade dessutom Akelius Foundation varje insamlad krona till UNICEF, vilket innebär ett slutresultat på över 1,5 miljoner kronor. Fantastiskt!

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

Klimatförändringar drabbar vissa hårdare än andra

Filippinerna är ett av världens mest utsatta länder när det gäller klimatförändringar och katastrofer. Men många barn har inte kunskap i hur de kan förbereda sig eller vad de ska göra om det sker en katastrof. Barn med funktionsnedsättning är särskilt utsatta, det är ofta de som lämnas kvar eller blir försummade i nödlägen.

Elevernas insamlade pengar från Operation Dagsverke 2019 kommer därför att gå till att: 

  • Ta fram informationsmaterial om katastrofer och hur barn och unga kan förbereda sig inför en nödsituation. Materialet ska ta hänsyn till unga med nedsatt hörsel eller syn. UNICEF Filippinerna tar fram det i samarbete med landets regering.

  • Ta fram planer för hur barn och unga ska agera när en katastrof inträffar, exempelvis var de ska ta skydd vid en jordbävning eller tyfon. Planerna ska anpassas till unga med nedsatt hörsel och syn. Om barnen vet vad de ska göra när det sker en katastrof minskar risken att de hamnar i fara.

php-2016-noorani-0078_0fa04dbee711a3d8_7390aa63c7c123c6-scaled.jpg
Barn i Filippinerna övar inför en katastrof, här genom att skydda huvudet med händerna.©UNICEF/ Noorani

Barnen och deras familjer deltar i framtagandet av materialet, exempelvis genom att undersöka vilka risker som finns i deras skola. De får vara med att planera övningar för vad man ska göra vid en jordbävning eller tyfon, och ser till att informationsmaterialet utformas på ett sätt som barnen förstår. Materialet ska sedan sammanställas i en guide som regeringen ska sprida till andra skolor runtom i landet.

Tack vare årets medverkande skolor kan vi se till att fler barn med funktionsnedsättning i Filippinerna får det stöd och den kunskap de behöver vid och inför en katastrof. Att svenska elever ökar sina kunskaper om barns rättigheter och allas lika värde är också ett viktigt resultat av kampanjen.

Nyheter i Operation Dagsverke 2020

För att göra det möjligt för fler skolor att delta i årets smartaste skolkampanj kommer Operation Dagsverke 2020 att äga rum på vårterminen. Det betyder att du redan nu har fått ett vykort till din skola med möjlighet att anmäla er till Operation Dagsverke. Du kan också välja att:

Vi bjuder även det här året in er till en konferens, men i år har du och dina elever möjlighet att välja mellan konferenser i Skellefteå, Gävle och Växjö. 

I år kämpar vi för att barn i Senegal ska få en andra chans att gå i skolan. Vi hoppas att du och din skola vill vara med!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.