coldchain-880x603.png

Vaccinets väg

till barnen

UNICEF är världsledande när det gäller vaccinering av barn. Vi finns överallt där barn måste skyddas mot farliga sjukdomar, vilket ställer höga krav på hur de livsviktiga vaccindoserna levereras.

Skribent |

Publicerad |

2020 01 29

Uppdaterad |

2020 01 29

Vaccinets väg till barnen

Vaccin skyddar barn från livshotande sjukdomar. Därför arbetar vi för att nå alla barn över hela jordklotet med olika typer av vaccin. Vi tar oss fram till svåråtkomliga platser, för att rädda liv och ge barn den framtid de har rätt till.

coldchain-880x603.png
Leverans av livsviktigt vaccin.Foto: © UNICEF/Chute

Inom UNICEF kallas vaccinets väg till barnen för "the cold chain", eller kylkedjan. Vaccinet måste kylas och förvaras i en temperatur på mellan 2-8 plusgrader, från det att det tillverkas ända till att det ska användas. Därför är det mycket viktigt att vi använder oss av en särskild kylväska.

Vi levererar all den utrustning som krävs: stora kylanläggningar, kylrum, kylskåp, kylväskor med mera. Även om vaccinets väg till barnen oftast börjar med flygplan och lastbilar, slutar den inte sällan på cyklar, båtar eller till fots.

un0259825-1-880x587.jpg
Vi tar oss fram längs smala stigar och i backiga berg.Foto: © UNICEF/Chute

Att alla barn i världen får tillgång till vaccin är av intresse för hela världen. Även om flera av de farligaste barnsjukdomarna sedan en tid tillbaka har varit utrotade i västvärlden, innebär det inte att vi är skyddade från smitta. Sjukdomar sprids lätt över landgränser och om de inte behandlas kan epidemier bryta ut. Genom att vaccinera andra skyddar vi även oss själva.

Under 2018 nådde UNICEF 45 procent av världens barn med livsviktigt vaccin. Det hade inte varit möjligt utan våra fantastiska givare.

Med din hjälp förändrar vi världen.
Ett barn i taget.

uni218252-1.jpg
Vaccinet har kommit fram! "Det är så viktigt att jag skyddar mitt barn” säger Lucie samtidigt som dottern Judith får vaccin på en UNICEF-stödd klinik i Kongo-Kinshasa.Foto: © UNICEF/Nybo
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.